Belföld

Nyugdíj: a többség megfontolná az átlépést

Sokan elégedetlenek a majdani kifizetések várható mértékével.

A Századvég Alapítvány pénztártagok körében végzett közvélemény-kutatása szerint a többség hallott az állami pillérbe való átlépés lehetőségéről, és kész fontolóra is venni azt. A pénztári egyenlegről a tagok többségének nem megfelelőek az ismeretei.

A megkérdezettek több mint egyharmada nem tudta, mennyi pénz van az egyenlegén. 34 százalékuk nagyjából, 29 százalékuk pontosan tudta, hány forint van számláján.

A Századvég arra is kíváncsi volt, hogy a pénztártagok hány százalékának állhat szándékában átlépni az állami nyugdíjbiztosítási rendszerbe. A válaszadók 51 százaléka kész megfontolni az átlépés lehetőségét, 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

A válaszadók többsége elégedetlen a majdani kifizetések várt mértékével. A magánnyugdíj-biztosítással rendelkezők 54 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg nem fog túl jó nyugdíjat kapni. 21 százalékuk úgy vélte, valószínűleg kedvező nyugdíjra tesz szert, míg a megkérdezettek negyede nem adott értelmezhető választ.

Ugyanakkor előzőleg a Világgazdaság arról írt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele léphet vissza az állami tb-kassza “védernyője” alá, miközben a Napi Gazdaság szerint egyelőre nem jött be a kormány nyugdíjprogagandája. Nem indultak meg nagy tömegek az állami rendszer védőernyője alá a magánnyugdíjpénztárakból.

Ez derült ki a lapnak nyilatkozó szakemberek tájékoztatásából. Volt olyan magánkassza például, ahol eddig mindössze egyetlen fő jelezte visszalépési szándékát. Többen úgy vélték, a tagok kivárnak, nem hamarkodják el a döntést, amelynek lökést adhat a részletek megismerése.

Azokról ma Matolcsy György azt mondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a magánnyugdíjpénztárak, és “sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, (…) a feltételek változni fognak”. Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia megszűnik.

AJÁNLOTT LINK:

A többség megfontolná az átlépést (Századvég Alapítvány)
Nem jön be a kormány nyugdíjpropagandája?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik