Gazdaság

Óriási reformokba kezd a kormány jövőre

A februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak - mondta el Matolcsy György a Napi Gazdaság keddi adókonferenciáján.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: “A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer (…) megszűnik, a három pillérből kettő, az állami és az önkéntes marad.” Hozzátetette azt is, hogy a kormány véleménye szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer zsákutca.

A felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit – magyarázta a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a magánnyugdíjpénztárak, és “sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, (…) a feltételek változni fognak”. Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia megszűnik.

A költségvetés szempontjából az egykulcsos, 16 százalékos szja-t és a csökkenő, 2013-ig 10 százalékra mérséklődő társasági adót három forrásból lehet egyensúlyba hozni: a gazdaság fehérítéséből, a 4-6 százalékra gyorsuló gazdasági növekedés nyomán befolyó többlet adóbevételekből és a beinduló strukturális reformokból.

A közel száz tételből álló strukturális reformot a jövő év februárjában jelenti be a kormány, s ennek révén 600-800 milliárd forint megtakarítás érhető el – mondta Matolcsy György.

A jelzett átalakítások nyomán – amelynek része a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék mérséklése is – a 2009. évi 39,5 százalékos, GDP-arányos adócentralizáció, 2010-ben 38 százalékra, jövőre 36 százalékra, 2014-re pedig 33 százalékra csökken – vezette le Matolcsy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik