Belföld

Előzetesben a volt államtitkár

A nyomozás adatai szerint Benedek Fülöp a kapcsolatrendszerét felhasználva megpróbálta meghiúsítani a bizonyítási eljárást.

Az előző kormány agrárminisztériumának egykori szakállamtitkárát – akit a Fővárosi Bíróság közleményében csak monogramján említ – a Budai Központi Kerületi Bíróság december 5-ig előzetes letartóztatásba helyezte. A kényszerintézkedést azért rendelték el, mert a nyomozás adatai szerint Benedek Fülöp a kapcsolatrendszerét felhasználva megpróbálta meghiúsítani a bizonyítási eljárást. A bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy ha szabadon hagynák a férfit, folytatná az eljárás sikerét veszélyeztető tevékenységet. A végzés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbezett.

Ahogy arról már beszámoltunk, Benedek Fülöp a gyanú szerint 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett meg különböző protokollvadászatokat, illetve 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel fizettette ki a saját céljaira megrendelt facsemetéket, ehhez pedig fiktív tanácsadói szerződéseket kötött. Ezzel a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve – részben felbujtóként – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint kárt okozott. Benedek Fülöp kihallgatásán vallomást tett, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen is.

A volt szakállamtitkárnak egyébként nem ez az első ügye: tavaly decemberben első fokon, nem jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A végzés szerint nyomást gyakorolt földhivatali vezetőkre, hogy minősítsenek át egy pákozdi állami földterületet, hogy azután el lehessen adni. Az elsőfokú ítélet kimondása után Benedek Fülöp bejelentette távozását a vagyonkezelőtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik