Belföld

Az ellenzék máris bírálja az AB korlátozásának tervét

A szocialisták szerint a kormánypártok "ipiapacsot" játszanak, a Jobbik úgy véli, a Fidesz lépése nem elegáns, az LMP várhatóan kivonul az alkotmányozási folyamatból.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság (AB) nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel az országos adókat és járulékokat érintő törvényekkel kapcsolatban, így például a kedden megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvénnnyel kapcsolatban sem. A kormánypárti politikus ugyanis az Alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény ilyen tartalmú módosítását terjesztette be az Országgyűlésnek. Lázár leszögezte: emellett újra – változatlan formában – beterjesztik a különadóról szóló jogszabályt, és “egy fillért nem adnak vissza.”

Az MSZP részéről Szekeres Imre úgy reagált: a Fidesz “ipiapacsot” játszik, vagyis ha nem tetszenek a szabályok, akkor változtatnak rajtuk. A szocialisták szerint a kormánypártok nincsenek tekintettel a jogszabályokra, a demokratikus hagyományokra és a szokásjogra sem. Szekeres hangsúlyozta: a Fidesz terve jogilag lehetséges, de sem erkölcsileg, sem pedig politikailag nem elfogadható, mert ezzel leértékelik az Alkotmányt. Az MSZP szerint meg kellene fontolni az AB kifogásait, nem pedig kibúvókat kellene keresniük. Szekeres hozzátette: az, hogy a módosítás értelmében nem lehet a szocialisták által kezdeményezett magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztéséről szóló törvényről népszavazást kiírni csak azt bizonyítja, hogy a Fidesz fél az emberek véleményétől, és nem mer kiállni a saját igazáért.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz reakciója nem meglepő, de nem is elegáns, mert nem illik “ötpercenként” módosítani az Alkotmányt, amely egy “normális jogrendszerben” állandó és egyetemes értékeket jelöl. A Jobbik egyébként a 98 százalékos különadó céljával egyetért.

Schiffer András, az LMP elnöke és frakcióvezetője szerint a Fidesz átlépett egy határt, és a kedden bejelentett lépésüket az azerbajdzsáni elnök is megirigyelné. Az ellenzéki politikus úgy véli: példátlan, hogy a kormányzat saját kedvére megvon jogköröket az Alkotmánybíróságtól, ezért az LMP “komolyan fontolóra veszi”, hogy kivonul a folyamatban lévő alkotmányozási folyamatból, amely így egy “nevetséges bolhacirkusz.” Erről a végső döntést a párt szerdai választmányi ülésén, illetve a következő frakciülésen hozhatják meg.

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem kíván reagálni Lázár János bejelentésre – mondta Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik