Belföld

Antifasiszták a Hősök terén

Antifasiszta megmozdulást tartottak a romák elleni támadássorozat halálos áldozatainak tiszteletére.

Mintegy ötezer ember fordult meg és fejezte ki részvételével tiltakozását a fasizmus és az erőszak ellen. A kisebbségi közösségek kirekesztése elleni tiltakozó megmozduláson egyszerre mintegy félszáz ember vett részt hosszabb-rövidebb ideig, és tíz perces kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat halálos áldozatainak tiszteletére.

A két oszlop mellett folyamatosan őrt álltak a résztvevők. Egy szál virággal a kezében megjelent és őrt állt többek között Helmut Scholz európai parlamenti képviselő, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetője, a német Die Linke elnökségi tagja, Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, és Iványi Gábor lelkész, polgárjogi aktivista.

A szervezők az antifasiszta megmozdulást azért hirdették meg, mert korábban a Nemzeti Forradalmi Párt “kampányrendezvényként bejelentett” neonáci megmozdulást akart tartani ugyanezen a napon a Hősök terén, amit a rendőrség ugyan megtiltott, de a bíróság engedélyezett. A február 15-ről elhalasztott “becsület napi” megemlékezést végül a szervezők lemondták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik