Belföld

Richter – terven túli bevétel

A Richter-kötvények villámgyors eladásával az ÁPV Rt. már túl is teljesítette idei privatizációs bevételi tervét. A kisbefektetők kihagyásával befolyó 159 milliárd forint az államadósság finanszírozására szolgál.

A 25 százalékos állami Richter-pakettből származó bevételt eredetileg 80 milliárd forintra várták, az év közben módosított tervekben már 115 milliárdra korrigálták, ezt kedden a szűk két óra alatt lezajlott villámkibocsátás során durván 45 milliárd forinttal toldották meg a nemzetközi intézményi befektetők. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. idei 370 milliárd forintos privatizációs előirányzata ennek megfelelően szintén 45 milliárddal, 415
Richter – terven túli bevétel 1

Kamarás Miklós

milliárd forintra duzzadt, vagyis idén akár már el is lehetne felejteni a többi, függőben lévő ügyet.

Ennek ellenére például az Antenna Hungária Rt. privatizációja továbbra is, egyre inkább napirenden van. Mint Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója fogalmazott: a piaci feltételek most kedvezőek, a kormány napokon belül dönthet a benyújtott javaslatról, ezt követően pedig rövid idő múlva lebonyolíthatják az értékesítést. A Richterrrel ellentétben ebben az esetben klasszikus részvényeladásos privatizációról van szó, ezért a pénzügyi elszámolás kicsit lassabban történhet meg, vagyis átcsúszhat a jövő évre – tette hozzá az ÁPV Rt. vezérigazgatója.







Mire fordítják?
A forint/euró árfolyamtól függően mintegy 159 milliárd forintnak megfelelő 639 millió euró az ÁPV Rt. bevétele lesz és az állami egyszámlára kerül – mondta el Draskovics Tibor a Richter-kibocsátás lezárását követő sajtótájékoztatón. A felhasználás az államadósság-kezelés keretében vagy csökkenti a szükséges hitelfelvételt, vagy előtörlesztésre fordítják. Egyébként a kötvénykibocsátás az elkövetkező öt évben évi egyszázalékos kuponfizetés terhét rója a költségvetésre. Amennyiben a Richter 1997 óta stabil – évi 25 százalékos – osztalékpolitikája továbbra sem változik (Bogsch Erik vezérigazgató tájékoztatása szerint nem), akkor az állami osztalékbevétel könnyen fedezi a kamatköltséget, vagyis nettó módon önfinanszírozó a konstrukció – fogalmazott Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója.

Sajátos konstrukció

Az ÁPV Rt. kasszájának idei alakulását mindenesetre a Richter-ügylet már igencsak kedvező helyzetbe hozta, miután a társaság teljes privatizációjához vezető út újabb állomásaként kedden délelőtt 9 és 11 óra között 640 millió eurós kötvénykibocsátásra került sor – nemzetközi intézményi befektetők bevonásával. Az JP Morgan vezette tranzakció mind a Pénzügyminisztérium (PM), mind az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., mind pedig a Richter vezetői szerint roppant sikeres volt. Szűk két óra alatt több mint kétszeresen jegyezték túl a felkínált mennyiséget. Ráadásul Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint 1999 óta Európában nem látott kimagasló prémiummal, ami a tranzakció jó időzítését és a gyógyszeripari cég elismertségét igazolja.

A hazai gyakorlatban egyedülálló, részvényre váltható kötvények kibocsátása révén a cég privatizációja még nem zárult le, hiszen az állami tulajdon leghamarabb öt év múlva, 2009. szeptemberében szállhat át magánbefektetők kezébe. A most megvásárolt ötéves futamidejű kötvényeket ugyanis majd csak ekkor lehet részvényre cserélni, a tulajdonosi jogokat addig tehát még az állam gyakorolja. (Ez a konstrukció illeszkedett a legjobban a Richter függetlenségi szempontjaihoz is). Egyébként ebből a szempontból is egyedülálló konstrukcióról van szó: mint Jaksity György, a kibocsátásban résztvevő Concorde Rt. vezérigazgatója hangsúlyozta, igen ritkán élnek a kibocsátók ilyen hosszú korlátozással az átválthatóságra vonatkozóan, ez ugyanis általában csökkenti a kötvény értékét.

A Richter esetében ugyanakkor mindez nem tükröződött az árban. A befektetők az előre meghatározott 50-55 százalékos prémiumsáv felső határához közel, 54 százalékon árazták be az értékpapírt, a kialakult 3 százalékos átlaghozam pedig, bár nem kimagasló, de illeszkedik a nemzetközi tenedenciákhoz. Draskovics Tibor pénzügyminiszter Kamarás Miklóshoz hasonlóan így vélekedett: „az, hogy a piac több mint 50 százalékkal a mai árfolyam fölé értékelte a Richter jövőbeni árfolyamát, azt mutatja, hogy a befektetők bíznak a Richterben és magyar gazdaságban”.







Mi lesz öt év múlva?
Az állami tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt.-nek 2009. szeptemberében még mindig lesz választási lehetősége, hogy Richter-részvényt vagy annak megfelelő készpénzt ad-e a kötvényekért cserébe. Ennek a gyógyszercég hosszú távú függetlensége szempontjából van jelentősége – hangsúlyozta Jaksity György, a Concorde Rt. vezérigazgatója -, hiszen ezzel kivédhető például az, hogy öt év múlva egy kézbe kerüljön a (4,660 millió részvényből megtestesülő) 25 százalékos pakett.

Kimaradtak

Ellentétben a Richter éppen tíz évvel ezelőtt elkezdett és eddig három lépcsőben megvalósított privatizációs ügyleteivel, a mostani kötvénykibocsátásból kimaradtak a kisbefektetők. Sőt, amint az a nyilvánosságra hozott jegyzési adatokból kitűnik, a hazai intézmények is legfeljebb mutatóban voltak jelen (leginkább magyarországi székhelyű, de valójában külföldi befektetők), vagyis a 640 millió eurós állományra elfogadott 119 jegyzés gyakorlatilag teljes mértékben külföldi intézmények kezében állapodott meg.

A kibocsátásból eleve ki voltak zárva a magánbefektetők, de maguk a feltételek is úgy voltak kitalálva, hogy egyébként sem lettek volna motiváltak (a kötvények névértéke például 100 ezer euró volt, ekkora jegyzésre a kisbefektetői kör aligha van felkészülve). Érdekesebb kérdés, hogy a hazai nagybefektetők miért nem vettek részt a kibocsátásban, holott egyenlő esélyekkel indulhattak volna a nemzetközi cégek mellett. Mint Jaksity György fogalmazott, a forintban denominált befektetési lehetőségek és azok kétszámjegyű kamata elkényezteti őket, így a szóban forgó eurókötvény a maga 3 százalékos kamatával nem jelentett számukra akkora vonzerőt. A külföldiek között egyébként viszonylag jól eloszlottak a jegyzések: a legnagyobb jegyzés 20 millió eurós volt, ilyenből 11 akadt, a maradék 420 milliónyi kötvényt pedig nagyjából egyenletesen allokálták a további száz intézmény között.

A tőzsdei részvényvásárlás mindazonáltal továbbra is szabad alternatíva minden kis- és nagybefektető számára. A kereslet már a keddi napon szokatlanul élénk volt, s ez a részvények számottevő áremelkedésében is testet öltött. A napi átlagár végül 22 115 forinton alakult ki. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy az öt év múlva életbe lépő beváltási opciónak is ez az ár a viszonyítási alapja. Amennyiben 2009. szeptemberében legalább 54 sázalékkal magasabban, vagyis minimum 34 057 forinton forognak a tőzsdén a Richter-papírok, akkor a kötvénytulajdonosoknak megéri majd élni a részvénycsere lehetőségével. Ellenkező esetben a 3 százalékos hozammal vigasztalódhatnak, de az ÁPV Rt. várakozásai szerint azok lesznek többségben, akik Richter-tulajdonosokká szeretnének válni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik