Belföld

Külföldön tanulás hazai diákhitelből?

Az Oktatási Minisztérium a pénzügyi tárcával október végéig megvizsgálja és kidolgozza annak feltételeit, hogy a felsőoktatási hallgatók 2005. decemberétől európai uniós teljes képzés esetén is vehessenek fel diákhitelt - közölte Magyar Bálint.

A szakminiszter szerint 5-10 ezer lesz azoknak a hallgatóknak a száma, akik ezzel a lehetőséggel élnek majd. Szeretné elérni azt is, hogy 2005-től részképzés esetén – ha a kinti intézményekben szerzett kreditet Magyarországon is elfogadják – “vinni lehessen” a képzési normatívát.

Magyar Bálint hangsúlyozta: fel kell készíteni a magyar felsőoktatást, hogy “agresszíven” be tudjon szállni az európai felsőoktatási piaci versenybe. Ezzel összefüggésben kiemelte az intézmények infrastrukturális állapotának javítását. Megjegyezte: a teljesítmény szerinti bérezés bevezetése, az intézmények gazdálkodási szabadságának növelése mind szükséges ahhoz, hogy az európai versenybe be tudjon szállni a magyar felsőoktatás. Ebben a versenyben egyébként a miniszter véleménye szerint jók Magyarország esélyei.

Magyar Bálint jelentősen növelné a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok arányát is. Utalt arra, hogy az 5,2 millió lakosú Finnországban 8 ezer a külföldi diákok száma, ezt arányosítva Magyarországon 15-16 ezernek kellene lennie. Ezzel szemben csupán 3 ezer külföldi diák tanul a magyar felsőoktatási intézményekben – mutatott rá a miniszter.

A szaktárca vezetője arra számít, hogy az elkövetkező években fokozottan megnyílnak a harmadik világ – például India, Kína – piacai, illetve, hogy az uniós csatlakozás után a Felvidékről, majd 2007 után Erdélyből is jelentős számú magyar diák jelentkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik