Belföld

Világszerte jelentősen eshetnek az ingatlanárak

A világgazdasági fellendülés egyik támaszaként szolgáló ingatlanpiacra megrendülés vár a The Economist című brit gazdasági hetilap saját kutatásai szerint - mondta a lap illetékes szerkesztője, Pam Woodall az Investment Property Databank (IPD) által rendezett ingatlanpiaci konferencián Londonban.

Az ingatlanárak szélsőségesen túlértékeltek Ausztráliában, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, ezért az elkövetkező négy év folyamán legalább 20 százalékkal esni fognak – jósolta.

Már szerény kamatemelés is megindíthatja az ingatlanpiaci összeomlást, ugyanis rekordméretű az ingatlan-befektetéseket finanszírozó hitelállomány. – Balgaság volt azt hinni, hogy az ingatlanpiac összeomlásához a kamatlábaknak a nyolcvanas évek végéhez mérhető emelkedése kellene. Elég, hogy az átlagos lakásár átlagjövedelemhez viszonyított aránya rekordszinten van az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában – magyarázta a szakértő. – Valójában a reálkamatok sem olyan alacsonyak, mint amilyennek tűnnek, hiszen az infláció is meglehetősen visszafogott, ami lassítani fogja a piac rendbe jövetelét a régebbi zuhanásokhoz képest, amikor bérinfláció segítette az egyensúly helyreállását – tette hozzá.

A The Economist számításai szerint az ingatlanárak négy év alatt térhetnek vissza a hosszú távú egyensúlyi szintjükre, ha 10 százalékkal csökkennek az Egyesült Államokban és 25 százalékkal Nagy-Britanniában és Spanyolországban. Az ingatlanárak az Egyesült Államokban növekedtek a legnagyobb mértékben a kilencvenes évek közepe óta. A világ legnagyobb nemzetgazdaságának ingatlanpiaci visszaesése pedig az egész világgazdaságot recesszióba taszíthatja. – Az Egyesült Államoknak már csak minimális költségvetési és pénzügypolitikai játéktere van a gazdaság támogatására, ha az ingatlanárak leesnek – vélte a szakértő.

Az ingatlanpiac a világ legnagyobb üzleti szektora, hiszen a globális GDP 15 százalékát adja. Eszközértéke 50 ezer milliárd dollárt tesz ki, szemben a részvénypiacok 30 ezer milliárd dolláros eszközértékével. Az ingatlanpiaci áringadozások tehát a fogyasztási hangulat közvetítésével lényegesen nagyobb befolyást gyakorolnak a világgazdaság állapotára, mint a részvénypiaci árfolyam- ingadozások. A lakáspiac egy másik fontos mutatója, a lakásárak lakásbérleti díjakhoz viszonyított aránya – szintén a túlértékeltséget jelezve – rekord magasságban áll az angolszász gazdasági körben: az ingatlanárak növekedési üteme messze meghaladta a bérleti díjak növekedési ütemét. Egyes területeken a bérleti díjak egyenesen csökkentek, mert az olcsó hitel növelte a vásárlókedvet a bérlés rovására, és növekedett a kínálat olyan lakóingatlanokból, amelyeket kizárólag bérbeadás céljára vásároltak. Kamatemeléskor mindenekelőtt ezektől az ingatlanoktól igyekeznek majd tömegesen megválni a tulajdonosok, és ez is az árzuhanás megindítója lehet, a The Economist szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik