Belföld

Sok határon túli magyar hagyja el az anyaországot

admin
admin

2003. 10. 30. 08:00

Az elmúlt tizenhárom évben szakértői becslések szerint félmillió határon túli magyar hagyta el szülőföldjét, és települt át az anyaországba vagy távozott Nyugat-Európába. A folyamat megállíthatatlannak tűnik - írja a Népszabadság.

A kettős állampolgárság ügye most újra reflektorfénybe helyezte az elvándorlás kérdését. Egyelőre nem készült olyan, mindenki által megbízhatónak ítélt hatástanulmány, amelyre támaszkodva ki lehetne jelenteni: a magyar állampolgárság megadása fékezné vagy felgyorsítaná az emigrációt.

Úgy tűnik, a magyar kormányok egyelőre képtelenek kidolgozni olyan stratégiát, amely elérte volna a meghirdetett célt, a szülőföldön tartást. Csak részeredményeket hoztak az olyan jogszabályok, mint például a státustörvény. Nem változtattak gyökeresen a tendencián a kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodások és a milliárdos nagyságrendű (részben vállalkozási) támogatási programok. Az sem, hogy magyar (felső)oktatási és kulturális központok kezdték meg működésüket a szomszédos országokban.

Sokat mond, hogy a kedvezménytörvény 2001-es elfogadása után nem állt meg a trend. Erre utal az, hogy amíg 1998-ban, a jogszabályt előkészítő Orbán-kormány hivatalba lépésének évében 3224 romániai, 810 jugoszláv és 798 ukrán állampolgár nyújtott be bevándorlási kérelmet a magyar hatóságoknak, addig 2001-ben sokkal többen követték ezt a példát. A román állampolgárok közül két éve ugyanis 6093-an, a volt Jugoszláviából 1577-en adtak be bevándorlási kérelmet. Kivétel Ukrajna: 388 polgára kérte a letelepedést Magyarországon 2001-ben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.