Belföld

Sok határon túli magyar hagyja el az anyaországot

Az elmúlt tizenhárom évben szakértői becslések szerint félmillió határon túli magyar hagyta el szülőföldjét, és települt át az anyaországba vagy távozott Nyugat-Európába. A folyamat megállíthatatlannak tűnik - írja a Népszabadság.

A kettős állampolgárság ügye most újra reflektorfénybe helyezte az elvándorlás kérdését. Egyelőre nem készült olyan, mindenki által megbízhatónak ítélt hatástanulmány, amelyre támaszkodva ki lehetne jelenteni: a magyar állampolgárság megadása fékezné vagy felgyorsítaná az emigrációt.

Úgy tűnik, a magyar kormányok egyelőre képtelenek kidolgozni olyan stratégiát, amely elérte volna a meghirdetett célt, a szülőföldön tartást. Csak részeredményeket hoztak az olyan jogszabályok, mint például a státustörvény. Nem változtattak gyökeresen a tendencián a kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodások és a milliárdos nagyságrendű (részben vállalkozási) támogatási programok. Az sem, hogy magyar (felső)oktatási és kulturális központok kezdték meg működésüket a szomszédos országokban.

Sokat mond, hogy a kedvezménytörvény 2001-es elfogadása után nem állt meg a trend. Erre utal az, hogy amíg 1998-ban, a jogszabályt előkészítő Orbán-kormány hivatalba lépésének évében 3224 romániai, 810 jugoszláv és 798 ukrán állampolgár nyújtott be bevándorlási kérelmet a magyar hatóságoknak, addig 2001-ben sokkal többen követték ezt a példát. A román állampolgárok közül két éve ugyanis 6093-an, a volt Jugoszláviából 1577-en adtak be bevándorlási kérelmet. Kivétel Ukrajna: 388 polgára kérte a letelepedést Magyarországon 2001-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik