Belföld

Lavinaveszély a lakáspiacon

Lavinát indíthat el a hiteligénylésben, ha a kedvezményes kölcsönhöz együtt számíthat önrésznek a lakás-takarékpénztárakban felhalmozott összeg és az ahhoz igényelhető hitel. A lakás-takarékpénztárak milliárdokat nyerhetnek azon, ha ügyfeleik nem tőlük igénylik a hitelt.

Úgy avatkozott a lakáspiacba a kormány, hogy a szereplőkkel semmilyen egyeztetést nem folytatott. Szakértők szerint nem valószínű, hogy a szakmai előterjesztésben a Nyugat-Európában legalacsonyabb lakás-kamatszintnél kisebb értéket javasoltak volna, márpedig az állami támogatás után a kamat most kisebb vagy akkora, mint a kontinensen a legolcsóbb hasonló hitel.

A különbözetet a költségvetés állja, és egyelőre, amíg nem születik meg a kormányhatározat végrehajtási utasítása, csak találgatni lehet, hogy mekkora keresletet gerjeszt a leszorított hitelkamat, hogy hány milliárd, tízmilliárd forint lesz a lyuk a költségvetésben – amelyben ez a kiadás amúgy nem is szerepel.

Vonzó a magas hozam

A lakás-takarékpénztárak is az újságból értesültek, hogy a használt lakásokra és a felújításokra is kiterjeszti a kabinet a korábban csak az új lakásokra érvényes kamatkedvezményt. Ezért még nem készítettek számításokat, hogy milyen hatással lesz a lakás-takarékpénztárak életére az új rendelet. Amiatt nem aggódik Gergely Károly, a Lakáskassza elnök-vezérigazgatója, hogy a döntés hatására csökken a lakás-takarékpénztárak szolgáltatásai iránt a kereslet, mert mint a FigyelőNetnek elmondta, a lakásfelújítások 300 milliárd forintos piacát nem alakítja át a kormány döntése.

Ezen egy kicsit vitatkoztunk, mert ahogy mi is megírtuk és mások is beszámoltak arról, hogy a kormányzat újrafogalmazta a lakásfelújítás kategóriáját és már az ablakcserére, a fütéscserére is kapható a kedvezményes kamatozású kölcsön. Abban maradtunk, hogy legkésőbb a közlöny megjelenésekor eldöntjük, kinek van igaza.

Hogyan csináljunk ötmillióból húszat?

Ennél azonban fontosabb, hogy felhasználható-e a lakástakarékban felújításra, használt lakás korszerűsítésére felvett hitel önrészként a használt lakás megvásárlásához. Ebben az esetben ugyanis, aki 5 millió forint megtakarításra kap másik ötöt a lakás-takarékpénztártól, az elmehet a jelzálogbankba és ott kérhet hozzá még 10 milliót a húszmilliós lakás megvásárlásához.

A hiteligénylők számának növekedését tehát már az sem korlátozza, hogy le kell tenni az ötven százalék önrészt. Mert valójában csak az egynegyedét kellene letenni, de azt sem kell, mert már letették az elmúlt négy-öt évben, havi részletekben.

Tavaly csaknem 30 milliárd forintba került a kedvezményes hitelek kamattámogatása a költségvetésnek. De akkor nem volt érvényes a használt lakásokra és a felújításra.

2000-ben kétszázezer új szerződést kötöttek a lakás-takarékpénztárak, összesen 120 milliárd forint értékben, és tavaly ugyanekkora volt az új kötések értéke. Ezen belül a

a Lakáskassza 60 százalékkal növelte a forgalmát. Gergely Károly a hír hallatán nem kalkulál azzal, hogy az idei 25 százalékos növekedési tervet módosítaniuk kellene.

A lakás-takarékpénztárak vezetői nem aggódnak, hogy csökkenne irántuk az érdeklődés amiatt, mert már előtakarékosság nélkül ugyanolyan kedvezményes hitelhez lehet jutni, mint az általuk kínált feltételekkel. Az előtakarékossághoz adott állami támogatással, a maximum 36 ezer forint révén a 14-15 százalékos hozam továbbra is vonzó, és a banknak ez csak 3 százalékos kamatköltséget jelent. Ezért tudta egyébként olcsón, hat százalékon adni a hitelt azoknak, akik részt vettek a programban.

A helyzet azonban alapvetően megváltozott. Nem akkor, amikor az új lakások vásárlásához igénybe vehetőkké váltak a kedvezményes hitelek, hanem most, hogy a használt lakásokra és felújításokra is elérhetőek a kedvezményes hitelek. Jelentősen lecsökkenhet ugyanis azok száma, akik a lakás-takarékpénztáraktól vesznek fel hitelt.

Sokat nyerhetnek a bentragadt milliárdokkal

Amikor az eredeti modellt megalkották, akkor úgy számoltak, hogy az előtakarékosságban résztvevők 80-90 százaléka igényel ilyen hitelt. Ma az arányuk alig több mint ötven százalék.

Ez jó a banknak, mert az érvényes törvények szerint az állampapír- és a bankközi piacon kihelyezheti a nála lévő pénzt, amiből most több lesz neki. A bankközi, illetve az állampapírpiacon pedig a kamatok valószínűleg még sokáig magasabbak lesznek, mint 6 százalék.

Sokat nyerhetnek a jogszabály változáson a lakás-takarékpénztárak, mert nagy valószínűséggel csökkenni fog az érdeklődés a náluk igénybe vehető hitelek iránt. Arra kell csak vigyázniuk, hogy mindig legyen elég pénzük azok számára, akik az előtakarékossággal szerezték meg a jogot az olcsó hitelre. És már túltették magukat a keserűségen, hogy egykori döntésük – legalábbis felerészben – értelmét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik