Belföld

Specifikus adózás a turizmusban

Beruházási adókedvezmények turisztikai célú beruházások esetében

Az adózó az adó 50 százalékának megfelelő összegű beruházási adókedvezményt vehet igénybe az 1996. december 31-ét követően megkezdett 1 milliárd forint értékű, kereskedelmi szálláshely létesítését szolgáló beruházás üzembe helyezésének évét követő 5 adóév közül azokban az években,

a, amelyekben a megelőző adóévhez viszonyítva az árbevételét 25 százalékkal, de legalább 600 millió forinttal növeli, vagy

b, amely évekre átszámítva olyan értékű árbevételt ér el, amelyet az előző pontban előírt feltételek évenkénti folyamatos teljesítésével legalább el kellett volna érnie.

A (külföldi) vállalkozások befektetéseinek ösztönzésére adható adókedvezményekről a társasági adóról és az osztalékadóról az 1996. évi LXXXI. törvény rendelkezik.

A kiemelt térségben és/vagy vállalkozási övezetben székhellyel – vagy cégbíróságon, helyi önkormányzatnál bejelentett telephellyel – rendelkező adózó az adónak a kereskedelmi szálláshely szolgáltatótevékenységből származó árbevételének az összes árbevételhez viszonyított arányával számított teljes összegét beruházási adókedvezményként veheti igénybe a térségben (övezetben) 1995. december 31-ét követően megkezdett, és az üzembe helyezést követően ott üzemeltetett, c) kereskedelmi szálláshely létesítését szolgáló beruházás üzembe helyezésének évét követő 5 adóévben.

A fenti adókedvezmény utoljára a 2002. évi adóalap utáni adóból vehető igénybe.

Turisztikai beruházások térségi és egyéb adókedvezményei

A beruházás értéke hat százalékának megfelelő adókedvezményt vehet igénybe az üzembe helyezés évében: a) a kiemelt térségben székhellyel vagy cégbíróságon, önkormányzatnál bejelentett telephellyel rendelkező adózó a székhelyen , telephelyen üzembe helyezett és ott üzemeltetett gép értéke után, b) a vállalkozási övezetben székhellyel vagy cégbíróságon, önkormányzatnál bejelentett telephellyel rendelkező adózó a székhelyen, telephelyen üzembe helyezett és ott üzemeltetett gép és épület értéke után.

A kiemelt térségben és/vagy vállalkozási övezetben az adózó által üzembe helyezett és ott üzemeltetett infrastrukturális beruházás értéke hat százalékának megfelelő adókedvezményt vehet igénybe az adózó az üzembe helyezés évében.

A bekezdés szerinti adókedvezmény a kiemelt térségben üzembe helyezett, korábban még használatba nem vett gép, infrastrukturális beruházás értéke alapján, a vállalkozási övezetben a vállalkozási övezetté minősítést követően üzembe helyezett, korábban még használatba nem vett gép, épület, infrastrukturális beruházás értéke alapján vehető igénybe, utoljára a 2002. évi adóalap utáni adóból.

Adócsökkentő tételek turisztikai beruházások esetében az osztalékadó kifizetésénél

Nem kell az osztalékadót a kifizetőnek megállapítania, megfizetnie, levonnia az osztalék azon része után, amelyet a külföldi illetőségű osztalékban részesülő belföldön, már működő gazdasági társaság, szövetkezet – ideértve az osztalékot fizető gazdasági társaságot, szövetkezetet is – jegyzett tőkéjének az emelésére fordít, vagy amellyel belföldön újonnan alakuló gazdasági társaság, szövetkezet alapításában részt vesz, feltéve, hogy a külföldi illetőségű osztalékban részesülő rendelkezése alapján a kifizető azt közvetlenül erre a célra utalja át. Egyidejűleg a kifizető tájékoztatja a gazdasági társaságot, szövetkezetet arról, hogy az átutalt összeg a külföldi illetőségű osztalékban részesülő e törvény szerinti osztaléknak minősülő jövedelme. Az átutalt összeget – amíg az ellenkezőjét az osztalékban részesülő vagy a kifizető nem igazolja – úgy kell tekinteni, mint amely után az osztalékadót nem fizették meg.

A külföldi illetőségű osztalékban részesülőt visszatérítési jog illeti meg az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott feltételek szerint, ha az egyezmény alapján őt a törvényben meghatározottnál kisebb mértékű adó terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik