Poszt ITT

Figyelő Top 200 (1999): Információtechnológia

Dacára annak, hogy az elemzők a dátumváltás motiválta 1999-es információtechnológiai (IT) költekezések alapján az idei évre nem jósoltak jelentős növekedést, a hazai informatikai piac továbbra is extenzív szakaszban van.








Figyelő Top 200 (1999): Információtechnológia 1

Ami az ágazat jövőjét…
…pozitívan befolyásolhatja

• A vártnál nagyobb ütemű az informatikai beruházások bővülése
• A kormányzat felismerte az informatika jelentőségét, s kormánybiztosság felállításával egy kézbe összpontosította a feladatokat
…negatívan befolyásolhatja
• Az internet-penetráció nem nő számottevően• Az informatikai és internetes cégek közül az idén egy sem lépett tőzsdére

Figyelő Top 200 (1999): Információtechnológia 1
Figyelő Top 200 (1999): Információtechnológia 3

Tovább gyorsul a magyar IT-ágazat. A hazai szektor idei növekedését a European Information Technology Observatory 1999-ben csupán 9 százalékosra jósolta (szemben az előző év 9,8 százalékával), ám az idén ezt a számot 13,5 százalékra módosította. Az infrastrukturális fejlesztések burjánzása több oknak köszönhető. A vállalati szférában az informatika végre kezdi megkapni a neki kijáró helyet: a vállalatvezetők már nem gondolják, hogy csupán kiszolgáló eszközről van szó, amelynél a beruházások nem térülnek meg. Azzal azonban még adósak, hogy az informatikai menedzsert a stratégiai döntéshozók közé emeljék, noha elismerik, hogy az informatika meghatározza az ügyfelekkel és a partnerekkel való kapcsolattartást.

A vártnál gyorsabb növekedés másik oka az a bizalomnövelő fejlemény, miszerint a kormányzat egyértelművé tette informatika melletti elkötelezettségét. Hogy a júniusban kinevezett kormánybiztos, Sík Zoltán személye mennyiben lesz garancia az információs sztrádára való gyors és biztos ráhajtásra, annak megítélésére az eddig eltelt néhány hónap nem elegendő. A kormányzat idei tervei között szerepel a digitális aláírás törvénybe foglalása, az Egységes Hírközlési Törvény megalkotása és az importból származó számítástechnikai termékek vámját és áfáját eltörlő szingapúri egyezmény aláírása.

Hiába a fent említett pozitív számok, fegyelmezett és hatékony irányításra van szükség ahhoz, hogy régióbeli vezető szerepünket ezen a téren megőrizzük, ugyanis a környező országok egyre inkább felzárkóznak. (Az EITO prognózisa szerint Lengyelországban az idei növekedés 16 százalékos lesz, Csehországban pedig – ahol már a digitális aláírásra vonatkozó törvény is megszületett – 10,2 százalékos bővülés várható.)

Az informatikában az 1999-es év a millenniumi bomba hatástalanításának jegyében telt, így a back office termékekre (vállalatirányítási, adatbázis-kezelő rendszerekre) volt nagy kereslet, az idei év viszont a front office, azaz az ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolatot biztosító termékeké. A cégek most kezdenek ismerkedni az elektronikus üzletvitel lehetőségével, bár számottevő e-bizniszről még nem beszélhetünk Magyarországon. Látványos viszont az igyekezet, amellyel a korábban akár csak hardver-szállításra szakosodó cégek ilyesféle vállalkozásként igyekeznek aposztrofálni magukat, illetve ilyen jellegű szolgáltatásokkal egészítik ki palettájukat. A gyakorlat várhatóan a nyugati trendekhez fog igazodni: a vállalatközi, business-to-business (B2B) elektronikus kereskedelem jelentősebb lesz, mint a fogyasztók felé történő (B2C) kereskedés. A piaci szereplők mindkét irányban megtették az első lépéseket. A B2C kereskedelemben merész lépés volt a Compaq depo tavaly nyári elindítása. Az internetes bolt bevétele a tavalyi év végére, féléves működést követően 120 millió forint volt, fennállásának első évfordulóját pedig 250 milliós bevétellel ünnepelte. Hasonlóképpen jelentős kezdeményezés a Sunbooks Kft.-é, amely az első magyar elektronikus B2B könyvkereskedést hozta létre augusztus elején. A Sunbooks-rendszer segítségével a kiadók, a könyvtárak és az iskolák a világhálón keresztül közvetlenül rendelhetnek a közel 200 szerződött kiadó kínálatából. Nyár elején kezdte meg agresszív internetes stratégiáját a Fotex is a Fotexnet nevű online áruházzal. Még az idén beindul Magyarországon az e-biznisz szempontjából korszakalkotó típusú online szolgáltatás: az elektronikus piactér. Lapzártánkkor két cég verseng az indulás elsőbbségéért: a Matáv, a Compaq, az Andersen Consulting és az OTP Bank alkotta konzorcium, illetve az Oracle, a Hewlett-Packard és a PricewaterhouseCoopers pénzügyi csoportja által létrehozott cég. Mindkét kezdeményezés horizontális, vagy iparági specifikumoktól független termékek kereskedelmére irányul (számítógépek, irodai cikkek, irodaautomatizálási termékek).
Ezek a kezdeményezések, illetve mindazon cég, amelyek nem infrastruktúra-szolgáltatóként kötődnek az internethez, egyelőre arculatépítési és hosszú távú stratégiai szempontból lépnek ki a netre: a beruházások még nem térülnek meg. A kisebbeknél már elindult az a folyamat, hogy vagy egymással fonódnak össze, vagy pedig valamelyik nagy szolgáltató vásárolja meg őket, illetve köt velük stratégiai megállapodást. A nagyobbak pedig kezdenek ráébredni: az internet világában minimum regionális méretekben érdemes gondolkodni.

A világhálós piaci lehetőségeket jól tükrözi az Elender átalakulása. A legnagyobb amerikai kereskedelmi internetszolgáltatónak számító PSINet tavaly szeptemberben, 7,8 milliárd forint értékben vásárolta meg a hazai magántulajdonosok és az Advent International pénzügyi befektető által jegyzett céget. Az idén nyáron a társaság három részre szakadt: a B2B megoldásokat kínáló PSINet Magyarországra, a modemmel csatlakozó egyéni felhasználókat kiszolgáló Inter.Netre és a webes tartalomfejlesztésre és -szolgáltatásra szakosodott Webigenre. Ez utóbbi cégben a Wallis Rt. 70 százalékos tulajdonrészt szerzett. Az előfizetői számot tekintve a MatávNet után a második legnagyobb internetszolgáltató példája jól mutatja: az e-bizniszben egyes szolgáltatástípusokra kell szakosodni. A szolgáltatóknál egyébként az idei a nagy verseny éve volt. Ennek jegyében az internetezési tarifákat a tavalyi év második fele óta felváltva csökkentik a piaci szereplők, és jellemző (az egyébként nem túl nagy léptékű) tőkebevonás, valamint a piaci terjeszkedés is. A Pantel-csoporthoz tartozó Euroweb mostanra 11 akvizíciót hajtott végre, több mint 12 millió dollár értékben. A tavaly nyáron alakult Index Rt.-nél az idén külföldi pénzügyi befektetők 800 millió forintért megvásárolták a cég 25,1 százalékát, az Intel pedig szakmai invesztorként néhány magánbefektető tulajdonrészének kivásárlásával került a tulajdonosok közé. A MatávNet augusztusban 1,56 milliárd forintos alaptőkével részvénytársasággá alakult. Az alaptőke ugyan csak 20 millió forinttal haladja meg az előd kft. törzstőkéjét, de a negatív eredménytartalék feltöltésére az anyavállalat további 809 millió forintot juttatott. Az elektronikus kereskedelemben az elemzők a tőkeerős Matávnak jósolnak vezető szerepet.
Nálunk is éreztette hatását, hogy tavasszal a Nasdaqon zuhant a technológiai részvények árfolyama, majd megindult az e-biznisz vállalkozások konszolidációja. Az Egyesült Államokban történtek a kezdő internetes cégeket érintik rosszul, a pénzügyi befektetők azóta sokkal óvatosabbak.

Az idén fokozatosan növekedett a portálsite-ok köre: a Vianovo májusban indította el szolgáltatását (eddig nem túl nagy sikerrel), a Fotexnet pedig szeptembertől kereskedelmi portállá bővült.
Mostanra lecsengett az az akciósorozat, amelyet tavaly ősszel indítottak az internetszolgáltatók a PC-gyártókkal karöltve: internethozzáférés és PC-csomag részletfizetéssel. A mérsékelt siker annak tudható be, hogy viszonylag alacsony színvonalú PC-ket kínáltak, s ajánlataik nem voltak kedvezőbbek, mint a számítógép-viszonteladók már bejáratott ajánlatai.

A gépeladások a korábbi évekhez hasonlóan nőttek: tavaly 9,8 százalékkal több PC-kategóriás számítógépet (összesen 198,3 ezer komputert) értékesítettek, mint egy évvel korábban – áll az IDC jelentésében. A listát – most már hagyományosan – a Compaq Magyarország vezeti. Az öt márkás PC-gyártó (Compaq, Albacomp, Packard Bell-NEC, Hewlett-Packard, IBM) összesített részesedése némileg csökkent, az 1998-as 49,1 százalék helyett 47,6 százalékos arányt ér el. Az otthonra vásárolt PC-k száma a teljes piaci átlagnál kevésbé növekszik, s lassulni – egyes felmérések szerint stagnálni – látszik az internet-penetráció bővülése is. Ebben nagy szerepe van a nyugat-európai, illetve regionális összehasonlításban egyaránt magas telefontarifáknak.































































































































Az információtechnológiával foglalkozó első 30 cég rangsora a nettó árbevétel alapján
Rang-sorNettó árbevétel 1999, millió FtA gazdálkodó neve
112276INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES CORPORATION MAGYARORSZÁGI KFT
211280COMPUTER 2000 MAGYARORSZÁG KFT
39052UNISYS INFOMATIKAI RENDSZEREK MAGYARORSZÁG KFT
47591HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ELEKTRONIKAI, LOGISZTIKAI ÉS VAGYONKEZELŐ RT
56755ORACLE HUNGARY SZÁMITÁSTECHNIKAI, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
64695SEACOMP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
74561CONET SZÁMÍTÓGÉP ÉS HÁLÓZATFEJLESZTŐ KFT
84294MYCOM KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
94292GRAPHISOFT R&D SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTŐ RT
104283PWC DYNASOFT INFORMAITKAI ÉS TANÁCSADÓ RT
114239ICL HUNGARY COMPUTER ÉRTÉKESÍTŐ KFT
124172LIAS-NETWORX HÁLÓZATINTEGRÁCIÓS KFT
133538SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS ÜGYVITELSZERVEZŐ VÁLLALKOZÁS (SZÜV) RT
143439ANSAN KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
153339SYSDATA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KFT
163117MÁV INFORMATIKA KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ ÉS TANÁCSADÓ KFT
172943PENTACOMP SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KFT
182851KFKI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI RT
192685SAP HUNGARY RENDSZEREK, ALKALMAZÁSOK ÉS TERMÉKEK AZ ADATFELDOLGOZÁSBAN KFT
202583NCR MAGYARORSZÁG KFT
212572DEBIS IT SERVICES UNISOFTWARE RENDSZERHÁZ SZOLGÁLTATÓ KFT
222554MONOPOST GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÓ KFT
232440AUTOMEX AMERIKAI-MAGYAR KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
242183POLYGON INFORMATIKAI FEJLESZTŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT
252038DATAWARE ELEKTRONIKAI ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KFT
261988KFKI ISYS INFORMATIKAI KFT
271868ACORP ELEKTRONICS KERESKEDELMI KFT
281860IDOM SZERVEZÉSI, SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS SZAKTANÁCSADÓ RT
291784PLAUT HUNGÁRIA TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
301608HUNGÁRIA BIZTOSÍTÓ SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KFT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik