Pénzügy

Dolgozni Európában? – Bécs

Bécs a mai napig őrzi császárvárosi hangulatát. Ráérő emberek, minden utast megváró villamosok, makulátlan tisztaságú házak és parkok. Kulturális élete pezseg, de inkább az idősebb korosztályoknak szól.

Bécs ideális helyszín a Magyarországtól elszakadni vágyóknak: közel van, mégis külföldi tapasztalatot és magasabb fizetést jelent. Az 1,6 millió lakosú város nyugodt életkörülményeket kínál. Rendezett utcái és parkjai, komolyzenei koncertjei, színházi rendezvényei és múzeumai inkább az idősebb generációk számára lehetnek vonzók. A fiatalabbak ugyan megtalálhatják a pezsgést és a különlegességet, hiszen sok diák tanul Bécsben, de a város fiatalos oldala inkább rejtve marad.

Az osztrákok első pillantásra nyitottabbak, mint a németek, végső soron azonban ők bizonyulnak zártabbaknak. A jó munkatársi viszony kialakítása is nehézkesebb velük.






Repülőtér

A schwechati reptérre speciális gyorsvonattal és busszal is könnyedén ki lehet jutni.


Kis város, kis dugók



Bécsben az öt metróvonal mellett fontos szerepet tölt be a közlekedésben az egyes, illetve kettes villamos, amelyek a Ring (körút) mentén szállítják az utasokat. A Bécsben élők egyébként is talán a villamosokat használják a leggyakrabban, pedig buszok is segítik a közlekedést.


Dolgozni Európában? – Bécs 9

A villamosok menetidejét kiszámítani nehéz, mivel a ráérős vezetők gyakran még azokat a felszállókat is megvárják, akik komótosan ballagnak 4 bevásárló szatyorral a megálló felé. Egy menetjegy egy óráig érvényes, és 1, 5 euróba kerül, az egy hónapos felnőtt bérlet pedig 45 euróba. Bővebb információt a helyi közlekedési vállalat honlapján találni.

A városban lehet autóval is közlekedni, ritkán fordulnak elő igazán nagy dugók. Reggel nem érdemes a város szélén átmenő autópálya környékén autózni, mert ez az egyetlen olyan pont, ahol valóban nagy gond a zsúfoltság.

Parkolni már nehézkesebb. A Gürtelen kívül ingyenesek a parkolóhelyek (így errefelé szinte alig találni szabad helyeket), a Gürtelen belül azonban fizetni kell értük (ennek megfelelően itt több az üres parkolóhely).






Egy hónapra

A havi megélhetéshez minimum 1300 euró szükséges.

Megélhetési költségek

Bécsben gyakorlatilag nincsenek veszélyes negyedek. A legdivatosabb és legdrágább kerület az első, a Kärtner Straße és a Stephans Dom környéke. Mivel Bécs nagyon kicsi, a szűken értelmezett belvároshoz igen közel esik még a 8. és 9. kerület, ezek stílusa ráadásul ugyanolyan, bérleti díjaik azonban már alacsonyabbak. Egy 50 négyzetméteres lakásért legalább 500 eurót kell fizetni havonta, a felkapottabb részeken akár 800-900 eurónkba is kerülhet az albérlet.

Bécsi viszonyok közt veszélyesnek számít a 10. és 12. kerület, más nagyvárosban azonban ezek is csak átlagos városrészek lennének. Családoknak ajánlott Grinzing. Szintén nincs túlságosan messze a városközponttól, fából és kis házakból viszont annál több van.


Dolgozni Európában? – Bécs 18

Az élelmiszer sem olcsó

A legdrágább élelmiszerüzlet a Billa és a Spar, magyar viszonyokhoz képest néha hajmeresztően magasak az árak, akár az itthon megszokott négyszeresét is fizethetjük. Olcsóbb a Zeilpunkt és a Penny Market, még olcsóbb a Hofer és a Lidl. Az utóbbiakban lényegesen kevesebbért vásárolhatunk, mint például a Billában. A diszkontláncoknak azonban kevés boltjuk van a városban.

A drágaság miatt a kávéházakban, kocsmákban és szórakozóhelyeken magyar fejjel gondolkodva szintén nem fogjuk jól érezni magunkat. Egy kávé legalább 2,5 euró, egy korsó sör minimum 3 euró, az achtelekben (1,25 dl) mért bor ára még elképesztőbb. A táncos szórakozóhelyekre legalább 10 euró a beugró, bent pedig az italok ára még borsosabb, mint egy kávéházban vagy kocsmában.

Napközben étkezéskor érdemes kihasználni a fél egy és fél kettő között tartó menüidőt, amikor féláron vásárolhatunk sok (gyors)étteremben. A klasszikus gyorskaja a hotdogszerű zsömle-kolbász, 2 euróért már a hasunkban landolhat.






Idegenek maradunk?

Ausztriában nehéz külföldiként dolgozni, legalábbis többen is ezt állítják. Az osztrákok egymás között sem mondhatók lazának, több éves közös munka után is kerülik a magánéleti témákat, az „idegeneknek” még nehezebb dolguk van. Csakúgy, mint a franciák, az osztrákok is mindig éreztetik, hogy a külföldi nem közülük való. Ráadásul a munkahelyi hangulat általánosságban sem valami laza, a kollégák gyakran féltékenyek egymásra, így nem is nagyon segítik egymást.

Jól működő munkaügyi központok

Jelenleg Bécsben a jogászok és orvosok nehezen találhatnak munkát, a közgazdászok helyzete jobb ennél, bár ők sem bővelkednek állásajánlatokban, kivéve a könyvelőket. Az informatikusokat viszont még mindig szívesen fogadják.

Ausztriában nagyon jól működnek az állami munkaügyi szervezetek (Arbeitsmarkt Service). A karrier-tanácsadás mellett az aktív munkakeresésben is részt vállalnak. Inkább a fizikai munkásoknak tudnak segíteni, diplomásoknak és irodai dolgozóknak marad az egyéni álláskeresés. Nekik érdemes a Der Standard és a Kurier hétvégi számait lapozgatni, ahol sok hirdetésre lelhetnek. Az egyik legnagyobb online munkaközvetítő a www.jobs.at, itt is rengeteg hirdetést lehet böngészni.

Habár a megélhetés költségei jóval magasabbak, mint más európai városokban, a fizetések meglepő módon nem állnak arányban az árakkal. Az osztrák átlagfizetés havi bruttó 1300 euró körül mozog.



Dolgozni Európában? – Bécs 27

Családi élet

A gyereknevelés meglehetősen sokba kerül Bécsben. Az óvodai helyek annyira szűkösek, hogy havonta több száz euróba kerül a gyermekünk óvodája még akkor is, ha állami. A magánóvodákban még többet kell fizetni, ha egyáltalán be tudjuk nyomni a gyereket.


Az osztrák iskolarendszerben viszonylag hamar el kell dönteni, hogy a gyermek értelmiségi pályát választ, vagy sem. Tízéves koráig jár általános iskolába, ami után többféle iskolatípusból választhat. A választás későbbi szakmáját is predesztinálja valamennyire. Létezik ugyan átjárás az egyes típusok között, mégis nehézkes a váltás.

A középiskolai helyeket lakóhely alapján biztosítják a gyerekeknek. Az állami iskolákban is kell valamennyi tandíjat fizetni. A tanítás délután fél négyig tart.






Naschmarkt

Külön említést érdemel Bécs mozgalmas, életszagú eseménye, a szombati Naschmarkt. A zöldségek és gyümölcsök mellett hétvégén a bolhapiac is kínálja portékáit. A kulináris élvezetek sem elhanyagolhatók.


Szórakozás



Bécsben remek színházak és izgalmas színházi előadások várják a kikapcsolódni vágyókat. Az esti pénztárnál vásárolt jegyek még a 7-10 eurós mozijegyeknél is jóval olcsóbbak.

A legfelkapottabb táncos szórakozóhely a Flex, de kedvelt még a Gürtel mentén elhelyezkedő Chelsea és B72. A Bermuda Dreieck tizenévesek kedvelt szórakozónegyede. Nyaranta a Pálmaházban és a Museumsquartier udvarában DJ-k szolgáltatják a zenét, a hangulat igen kellemes. A programokról a Falten nevű ingyenes magazinból értesülhetünk.


Dolgozni Európában? – Bécs 36

 

A Hundertwasser házban az állandó kiállítás mellett érdekes időszaki kiállításokat rendeznek. A Museumsquartierben a modern művészetek, a Leopold múzeumban a klasszikus művészetek szeretetének adózhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik