Nagyvilág

Tényleg szigorúbbá válik a német határellenőrzés, vagy csak politikai kommunikáció az egész?

PETER KNEFFEL / DPA / AFP
PETER KNEFFEL / DPA / AFP
A német kormány a napokban két szigorítást is bejelentett: egyrészt hétfőtől szigorúbbak lettek a határellenőrzések, másrészt a migránsokat már a határnál feltartóztatják, és csak azokat engedik be az országba, akiknek az előzetes vizsgálatok alapján van esélyük menedéket kapni. A Németországgal határos államok tiltakoznak, mivel a lépés szerintük sérti az Európai Unió alapelveit. Ugyanakkor nem kizárt, hogy csak szimbolikus intézkedésekről, a katasztrofális helyzetben lévő koalíciós kormány kétségbeesett próbálkozásáról van szó, amely a túlélését hivatott segíteni.

Németország szeptember 16-ától hat hónapra szigorúbb határellenőrzést vezetett be az illegális migráció megfékezése és a lakosság iszlamista szélsőségesektől való megvédése érdekében – jelentette be Nancy Faeser, a német szövetségi kormány szociáldemokrata belügyminisztere.

Faeser emellett azt is közölte, hogy egy maximum öthetes időintervallumra a határ közelében fel akarják tartóztatni a migránsokat, hogy felmérjék: van-e joguk menedékkérelmet benyújtani Németországban, vagy más uniós országban korábban már kértek, mert akkor vissza lehet őket oda fordítani. Az elutasítottakat őrizetbe veszik, nehogy elbújjanak a hatóságok elől, mielőtt kitoloncolnák őket az adott országba. További részleteket azonban egyelőre nem árult el erről a tervről a miniszter.

Solingen nélkül nem intézkedik így a balközép kormány

A szigorítások közvetlen kiváltó oka két súlyos incidens. Bő két héttel ezelőtt egy, a sajtóhírek szerint szír származású merénylő három embert halálra késelt – további nyolc ember megsérült – Solingenben, a város utcai fesztiválján. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, vélhetően a Németországba 2022-ben érkezett támadó tagja a szervezetnek. Menedékkérelmét érkezése óta elutasította Németország, de kitoloncolni nem tudták Bulgáriába – ahol már előzőleg regisztrálták menedékkérőként –, mivel nem találták őt meg a hatóságok.

 

A múlt héten, az 1972-es müncheni olimpiai terrortámadás évfordulóján pedig a bajor fővárosban akart támadást végrehajtani egy 18 éves férfi egy első világháborús bajonettel. A bosnyák származású Emra I. osztrák állampolgár, Salzburgban született, az osztrák hatóságok 2023 óta megfigyelés alatt tartották a radikalizálódása miatt. Aznap a családi autóval utazott Münchenbe, majd lövéseket adott le az egymás mellett álló, a nácik főhadiszállásának helyére épült náci dokumentációs központra és az izraeli főkonzulátusra, majd a kiérkező rendőrökre is, akik a helyszínen lelőtték.

A bejelentett szigorítások tulajdonképpen nem a semmiből jöttek. A korábbinál szigorúbb a határőrizet már tavaly óta Németország déli és keleti határain, amivel ezen a szakaszon 2023 októbere óta 30 ezer bevándorló visszairányítását tették lehetővé – közölték az új szigorítások hétfői bejelentésekor. Faeser szerint a jövőben ennél jóval nagyobb számban alkalmazhatják majd a migránsok visszafordítását. A mostani döntés a szigorúbb határellenőrzést kiterjeszti a nyugati és az északi szomszédokra, vagyis

  • Franciaországra,
  • Belgiumra,
  • Hollandiára,
  • Luxemburgra
  • és Dániára is.

A bevándorlók korlátozott ideig tartó őrizetbe vétele a határon pedig az uniós migrációs csomag kicsiben, hiszen az EU is azt tervezi, hogy a külső határain feltartóztatja és átvizsgálja a bevándorlókat – elvileg 2026-tól. A német belügyminiszter is említette, addig van szükség a keményebb ellenőrzésre, „míg el nem érjük az EU külső határainak erős védelmét.”

Az ellenzék vezető ereje, a korábban Angela Merkel vezette kereszténydemokrata CDU/CSU kifejezetten jó ötletnek tartja a migránsok belső határokon történő feltartóztatását, sőt, még határozottabb fellépést szorgalmaz „a tömeges illegális belépés megakadályozására.” Azt javasolják, hogy minden migránst utasítsanak el a határon, aki egy uniós országon keresztül akarna Németországba lépni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik