Gazdaság

Fizetésemelést szeretne? Tippek, mit tegyen, és mit ne

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A HR bartender blogon Sharlyn Lauby HR-tanácsadó összefoglalta, mit érdemes megtenni, ha fizetésemelést szeretnénk elérni, és mi az, amit kifejezetten kerüljünk – szúrta ki a HRportal.hu.

Amit nem javasol a szakértő:

  • Ne fenyegetőzzünk azzal, hogy felmondunk a fizetés miatt.

Hacsak nem állunk készen rá, hogy meg is tegyük.

  • Ne adjunk ultimátumot a vezetőnknek.

Még ha egy vezető meg is akarja emelni egy alkalmazott fizetését, vannak olyan tényezők, amelyekre nincs ráhatása. Egy ultimátum csak árt a kapcsolatuknak, és ebből a helyzetből nem lehet nyertesként távozni.

  • Ne hasonlítsuk össze a fizetésünket másokéval.

Bár a munkatársainkkal beszélhetünk a fizetésről (igen, hiába a tiltás, a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Törvénye szerint a munkavállalóknak jogukban áll beszélni a fizetésükről), nem lenne helyénvaló, ha ezt az információt személyes céljainkra használnánk fel. Amikor a javadalmazásról van szó, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni és jó eséllyel nem ismerjük mindet. A fizetésének nem mások munkateljesítményéről kell szólnia.

  • Nem lehet célt érni azzal sem, ha dacból kivonjunk magunkat a csapatjátékból.

A szakértő sok alkalmazottat látott már, aki elkövette ezt a hibát. Előfordul, hogy egy beszélgetésben felmerül a fizetésemelés iránti igény, de a menedzser abban a pillanatban tehetetlen. És előfordul, hogy a munkavállaló erre azzal tüntet, hogy nem kommunikatív. Ez kicsinyesnek tűnik, és kevés esély van rá, hogy hozzásegít a fizetésemeléshez.

Amit meg kell tenni a szakértő szerint, ha fizetésemelést szeretnénk kapni:

  • Tudjuk meg, hogy milyen tényezőkhöz kötik a javadalmazást.

Mint kifejti, a fizetés erősen függ három tényezőtől:

  • Mekkora tehetségmágnes a vállalat?

Ha a vállalat könnyen vonzza a legjobb tehetségeket, nem fog csak úgy többet fizetni.

  • Meg tudja-e tartani a cég a tehetségeket?

Ha a vállalat jellemzően megtartja a legjobb tehetségek többségét, nem fog többet fizetni.

  • Milyen a vállalat fizetőképessége?

Ha a vállalat a fentiek közül egyiket sem teszi meg, de nem termel elég bevételt, akkor egyszerűen nem tud többet fizetni.

Tanácsolja még, hogy a juttatásokat is vegyük bele a javadalmazásról szóló beszélgetésbe, és gondolkodjunk el előtte arról, hogy mennyire vennénk ezeket igénybe, és tervezzük meg előre, hogyan állunk elő a kéréssel. És persze nézzünk körül a piacon, és ennek fényében is jól átgondoltan érveljünk.

Úgy véli, jogos, hogy a munkavállalóknak elegük van az alacsony fizetésből, a többletmunkából és a tisztességes emelések hiányából. Ennek ellenére nem szabad hagyni, hogy a frusztráció miatt rosszul kezeljük a fizetésemelésről szóló beszélgetést.

A rossz hír az, hogy ez a „recept” sem garancia semmire. Viszont a szakmailag meggyőző érvek az eredményes bértárgyalás alapját jelentik, és segíthetnek benne, hogy a vezető – megfelelő érveléssel – továbbvigye az ügyet felsőbb szintekre.

És mivel a vezetők nem szeretik elveszíteni a jó munkatársakat, sokat jelenthet a HR-tanácsadó szerint, ha az elégedetlenségünket a megfelelő módón jelezzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik