Sport

Milák Kristóf útja aranytól aranyig – pletykák, tévhitek, sületlenségek és a valóság

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP
Az alábbi írás kettős céllal született meg. Egyrészt, hogy áttekintést nyújtson az immár kétszeres olimpiai bajnokunk Tokiótól Párizsig, aranyéremtől aranyéremig tartó útjáról. Másrészt a tények, elhangzó nyilatkozatok sorba állításával igyekszik képet adni a 2–2 arany- és ezüstérem közötti szakmai út különbözőségéről, továbbá eloszlatni a szóbeszéd tárgyát képező tévhiteket.

2021 nyara – az origó

2021 nyarán Milák Kristóf éppúgy két érmet szerzett az olimpiai játékokon, mint 2024-ben, annyi különbséggel, hogy akkor 200 m pillangón nyert aranyat és 100-on ezüstöt, most fordítva. Az olimpiák történetében eddig két magyar úszó tudott duplázni, vagyis két egymást követő olimpián győzni Darnyi Tamás (1988, 1992 – 200 és 400 vegyes) és Egerszegi Krisztina, aki ráadásul három egymást követő olimpián nyert aranyakat (1988 – 200 hát, 1992 – 100 és 200 hát, 400 vegyes, és 1996 – 200 hát) – e két ikonhoz nőtt fel Milák eredmények tekintetében.

2021 szeptemberében Milák Kristófot a kívülálló még egy szerény, csendes, alig 21 éves srácnak látta. Akit nyolc éven át ugyanaz az edző, Selmeci Attila vezetett egyre feljebb, és ettől a párostól joggal reméltük, együtt dolgozva minimum 2028-ig szállítják majd az olimpiai bajnoki címeket. Azonban még szinte le sem szállt a tokiói aranyjárat, amikor kiderült, hogy a pedagógus-mesteredző – aki 2013-tól, 13 éves korától segítette Milák felnőtt sportolóvá válását, és közben olimpiai bajnokká formálta – nem vállalja tovább a közös munkát.

Kristóf verzióját nem ismerhetjük, mert soha, sehol nem beszélt nyilvánosan a szakítás okairól, de olybá tűnik, ő sem bánta. Egy, a szülőkkel még az aranygépet várva folytatott személyes beszélgetésem alapján csak annyi állítható biztosan, próbálták meggyőzni Kristófot, hogy folytassa Selmecivel, de hajthatatlan volt.

A mesteredző viszont nyilatkozott döntése okáról, amikor 2021 szeptemberében interjút készítettem vele.

Kőhalmi Péter / AFP Selmeci Attila és Milák Kristóf 2021-ben, az olimpiát megelőzően a kaposvári uszodában

„Nyolc évet dolgoztunk együtt. Ebből hat és fél évig kifejezetten jó viszonyt ápoltunk egymással. (…) Egy végtelenül kezelhető, csöndes, már-már szófukar, visszafogott fiúként ismertem meg, aki szorgalmasan rótta a hosszokat, végezte azt a munkát, amit előírtam neki. (…) Az utolsó időszakban a bizalom terén eltörött valami köztünk. 2019-ben, Kvangdzsuban én sem akartam hinni a szememnek, amikor felnéztem az uszoda órájára. A világbajnoki győzelme, a Michael Phelps megdönthetetlennek gondolt csúcsát felülmúló világrekordja (1:50.73 – a szerk.) óta bomlott meg valami, azóta változott meg Kristóf. (…) Nem az előnyére. (…) Ezt követően egyre inkább azt vettem észre, önállóan akarja irányítani a dolgait, megpróbált a saját lábára állni” – mesélte az edző a tokiói olimpia után.

Selmecivel az általa említett 2019-es fantasztikus első közös világcsúcs után is készítettem interjút, amelyben már éreztette a végül Mariana-árokká mélyülő törésvonal első repedéseit. Úgy fogalmazott:

Ami a legfontosabb és egyben a legnehezebb, két lábbal a földön állni egy prognosztizálhatóan olyan környezetben, amelyben a gyerek ázsiója hatalmasat ugrott nem csak itthon, külföldön is. Amelyben mindenki hozsannázik – okkal –, ahol a média a következő évben egészen biztosan szét akarja szedni. Nem lesz könnyű egyensúlyt találni. (…) Teljesen egyetértek azzal, ha pénzt akar keresni. Ki ne akarna, ha megvan rá a képessége, a lehetősége, hogy maximalizálja a bevételeit? Mégis azért könyörgök a jóistennek, hogy az olimpiáig ne, vagy ne nagyon csábuljon el.

A mesteredző ezzel Milák egyre növekvő önálló döntéshozási szándékára célzott, illetve kifejezetten féltette a 19 éves tanítványát a nemzetközi úszóélet pénzdíjas versenyeitől, az úszásnem- és versenyszámhalmozástól, attól, hogy követendő mintának tekintse a másik sportági ikon, Hosszú Katinka egyedülálló útját. Selmeci azt javasolta Miláknak, bírja ki a tokiói olimpiáig úgy, hogy csak a pillangóra fókuszálnak, és ha felért a csúcsra, akkor váltson, mert úgy teljes költségtérítéssel, királyként léphet be az összes pénzdíjas verseny ajtaján, és Katinkához hasonlóan dollárban is kimaxolhatja a kvalitását.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik