Belföld

Mindenképpen lesz több biztosító

Az már kimondható, hogy a koalíció több-biztosítós egészségügyben gondolkodik, a kérdés csupán az, mekkora szeletet engedjenek át az üzleti biztosítóknak.

Szakértőkkel felvértezve jelentek meg a koalíciós pártok Lovasberényben, a hétvégén mégis csak abban állapodtak meg, ami eddig is nyilvánvaló volt: beengedik az üzleti biztosítókat az egészségügybe. Mára ugyanis nem az egy vagy több-biztosítós kérdés tekinthető koalíciós szakítópróbának, hanem az, hogy mekkora szeletet kaphatnak az egészségügyből a magánbiztosítók.

MSZP: engedett is, meg nem is

Az MSZP az elmúlt hetekben már nem zárkózott el a több-biztosítós egészségügytől, igaz nem abban a formában vezetnék be, mint ahogy az SZDSZ javasolja. A liberálisok „vegyes, kompromisszumos” modellje szerint ugyanis állami biztosítóként működne tovább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), de mellette az alapellátásban is megjelennének az üzleti biztosítók is. Ez tehát azt jelenti, hogy nem lenne kötelező az állami biztosítót választani, a beteg átmehet egy magánbiztosítóhoz is.

Ezt a javaslatot azonban teljesen elveti az MSZP, szerintük ugyanis csorbulna a szolidaritás elve akkor, ha az alapellátásba beengednék a magánbiztosítókat. (Lovasberényben egyébként erről próbálta meggyőzni a kormányfőt a szocialisták szakértője, Orosz Éva OECD-szakértő is. A vele készült interjúnkat itt olvashatja.)

Több OEP vagy több kiegészítő?

Az MSZP a több-biztosítós modellek közül viszont elfogadhatónak tartja az Ausztriában működő regionális biztosítói rendszert, melynek lényege, hogy egy-egy régióban más állami biztosító működne. A szakértők szerint így lenne verseny is, és megmaradna a szolidaritás.

A szocialisták azonban egyetértenek azzal is hogy az üzleti biztosítók a kiegészítő szolgáltatások szintjén megjelenjenek. Az emberek tehát a tb-járulékukat az OEP-nek fizetnék, de ha egyágyas szobára vagy finomabb kórházi kosztra vágynak, akkor köthetnek kiegészítő biztosítást egy magánbiztosítónál.

Két hét múlva összecsapnak


Az gyanítható volt, hogy a hétvégi koalíciós egyeztetésen nem születik döntés az egészségbiztosítási refromról. Két hét múlva, az újabb lovasberényi tárgyaláson azonban már közeledniük kell az álláspontoknak, ha tartani akarják az SZDSZ által javasolt menetrendet. Kóka János ugyanis május végéig adott határidőt arra, hogy lefektessék a több-biztosítós egészségügy alapjait. A szoros menetrend szerint a nyár végére be kell fejezni a kodifikációs folyamatot, hogy szeptember elején az Országgyűlés elé kerülhessen a törvényjavaslat. Az SZDSZ 2008. január elsején ugyanis már be akarja vezetni az új modellt.


Információink szerint a Kóka-féle menetrendet korrigálni kell, a szocialisták és a kormányfő szerint is csak június végére hozhatják meg a végső döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik