Foci

Cristiano Ronaldo visszahelyezheti az olasz futballt a térképre

Sokan nem hittek benne, ám valóban megtörtént, Cristiano Ronaldo kilenc év, négy Bajnokok Ligája-győzelem és 450 gól után elhagyta a Real Madridot, és (erősen nyomott áron) Olaszországba, a Juventushoz szerződött. Az átigazolási szezont be lehet csukni, nagyobb durranást nem hozhat már ez a nyár. Az átigazolás ráadásul az olasz liga reneszánszát hozhatja el: mikor történt meg legutóbb, hogy az olasz bajnokság volt  fókuszban? Hiába játszott három év (2015-2017) alatt kétszer is Bajnokok Ligája-döntőt a Juventus,  a Serie A varázsa megkopott,  a sztárok is inkább el-, mint odaigazoltak volna, kiürült a kamra, nagyon hiányzott már a vérfrissítés.

Cristiano Ronaldo viszont egymaga megváltoztathat mindent. Érkezésével egycsapásra Olaszország kerül a középpontba, és ha valóban kitölti a szerződését, a következő években megfordulhat a trend, és komoly játékosmozgás indulhat meg a Serie A-ba, így a transzferből profitálhat akár a Napoli, az Inter, az AC Milan és az AS Roma is.

Mi történt?

Nem volt azért olyan régen, amikor a Serie A számított az európai futball fellegvárának. A nyolcvanas évek vége, illetve a kilencvenes évek is az olasz bajnokságról, az AC Milanról és a Juventusról szóltak. A liga és a csapatok is kiváló pénzügyi háttérrel rendelkeztek, úgy tűnt, hogy a mesének nem lesz egyhamar vége. Ha megnézzük a Transfermarkt összeállítását, akkor láthatjuk, hogy az új évezred elején is szívesen igazoltak nagyágyúk jó pénzért Olaszországba. Kihívás és presztízs volt a legjobb olasz csapatokban játszani, elképzelhetetlennek tűnt, hogy néhány évvel később fejvesztve menekülnek majd onnan a legnagyobb sztárok.

Pedig ez történt: a 2006-os Calciopoli, azaz az egész olasz futballt – a Juventustól az AC Milanig – megtépázó bundabotrány után megindult az a lassú agónia, amely a mai napig tart. A botrányból a Juve fel tudott állni, vitathatatlan ura a ligának.

Fotó: Tullio M. Puglia/Getty Images

Sokat rontott a bajnokság megítélésén, hogy az elmúlt évtizedben nem egy, nem kettő csapat ment tönkre az érdektelenség, a nemtörődöm, sokszor alkalmatlan tulajdonosok és az UEFA szigorításai miatt.

2010-ben, amikor az Inter triplázott, jószerivel egyetlen plusz extra relikviát nem tudott eladni a klub. A merchandise-bevételek körülbelül a nulla körül mozogtak. Nem dolgoztak ki stratégiát, így nem is tudták kihasználni ezt a történelmi esélyt. Sőt, mondok jobbat: a stadionban 120 euróért árulták a hivatalos mezeket, míg a stadion előtt 20-30 euróért meg lehetett kapni az eredetire hasonlító replicácat. Nem tudom elképzelni, hogy ez bárhol máshol előfordulhatott volna

mondta a BBC-nek az egyik olasz szakíró, Luca Taidelli.

Mi történhet?

Cristiano Ronaldo pénzügyileg is talpra állíthatja a Serie A-t. Személye garancia lesz a telt házas meccsekre, mind a húsz első osztályú csapat kaphat néhány szeletet a tortából, a portugált övező hisztériából. Sokkal fontosabb viszont, hogy ezzel az átigazolással Ronaldo mintha azt üzente volna, hogy az olasz futball újra kívánatos állomás még a lehető legnagyobbak számára is.

A döntése jó eséllyel lavinát is elindíthat: valódi sztárok, karrierjük csúcsán lévő klasszisok, de fiatal tehetségek is érkezhetnek, ezzel pedig újra kapóssá válhatna az olasz labdarúgás.

Új és régi, évtizedes hibernációból ébredő szponzorok, tehetős pénzemberek gondolhatják úgy, hogy itt egy olyan piac, ahol (ismét) érdemes költeni.

Fotó: Quality Sport Images/Getty Images

Ahogy azt a színvonalas Juventus-blog, a Bianconeri is megírtaGonzalo Higuaín nevétől nem remegett meg az ázsiai és az amerikai erőtér, Ronaldóval viszont más a helyzet. Ezzel a lépéssel, írják, a Juve a legmagasabb polcig tör, a Real Madrid és a Manchester United megdönthetetlen pozícióját célozza meg, a végső cél pedig természetesen nem lehet más, mint a 22 éve várt Bajnokok Ligája-győzelem.

És ki tudja, tán Olaszország – beleértve a hazai riválisokat – egésze is szorítani fog, hogy sikerüljön nekik. A nagyobb képért, az olasz fociért.

Addig is, pénz, paripa, fegyver, ergo minden megvan ahhoz, hogy a Juventus átlépje saját árnyékát. Ha valakivel, Ronaldóval végre sikerülhet is.

Az érem másik oldala:

Az ESPN komolyan beleásta magát a sztoriba, és egy elég hosszú, ám annál mélyebb elemzést tettek közzé Cristiano Ronaldo motivációjáról. Noha a világ legjobb csapatát hagyta ott, Ronaldo döntésében szerintük van ráció. Több hír is szólt már arról a múltban, hogy a portugál nem érzik jól magát Madridban, mert a Bernabeú közönsége vele sem bánik kesztyűskézzel, illetve nem bízott már Florentino Perezben, a klub elnökében sem. Nehezményezte, hogy Perez nem állt ki mellette, amikor a 2017-2018-as szezon elején ötmeccses eltiltást kapott; és az sem tetszett neki, hogy sokat cikkeztek arról, hogy a Zidane-éra után egy olyan Real Madridot kell felépíteni, amiben nincs hely már a számára.

 

Ronaldónak az sem esett jól, hogy 2016 eleje óta virtuálisan a homlokára biggyesztették az Eladó!-táblát. Akkor csak 31 éves volt, a BL-t utána az ő vezérletével húzta be a Real, sőt néhány héttel később Portugáliával is Európa-bajnok lett Franciaországban.

 

A lap rávilágít arra, hogy Florentino Pereznek is megérte 100 millió euró körüli összegért megválnia a talizmánjától. Hiába beszélünk a világ legjobb játékosáról, Ronaldo februárban 34 éves lesz, ez volt valószínűleg az utolsó esély, hogy komoly pénzt lehessen érte elkérni. Ezenfelül a brutális fizetése is kiesik, így több, kevesebbet kérő, ám nagy potenciállal rendelkező fiatallal lehet elkezdeni az újjáépítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik