Szórakozás

Modern fogamzásgátlás: amikor a gyerek a szülők között alszik

Hogyan szakítsak magamra időt? Hogyan tudnám magam kialudni, amikor folyton van valami? Hogyan is szexelhetnék, hiszen a gyerek beteg, a párom túlórázik, minden az én nyakamba szakad? Ugye szülőként ismerős a probléma? Ilyen gondolatokkal és kérdésekkel a fejünkben akár egy egész életet leélhetünk, de egyáltalán nem biztos, hogy kiegyensúlyozott családi életünk lesz. Apró lépésekben, a gyerekek és a saját napirendünk átalakításával tehetünk azért, hogy végre egymásra is szánjunk időt, és legalább bármi másról beszélgessünk, mint a gyerek és a megoldandó gondok.

Ha a gyerek a két szülő közt alszik minden este akkor nevezhetjük egyfajta fogamzásgátlónak is a szituációt, hiszen ez tipikusan az egyik oka lehet annak, hogy a férfi és a nő között megszűnik a szexuális élet. Párterápián gyakran találkozom olyan házaspárokkal, akiknél a szexuális élet hiánya a probléma, és mellékesen kiderül, hogy vagy mindketten, vagy csak az anyuka együtt alszik minden este a gyerekkel. Nemcsak a kicsikkel, hanem a már iskoláskorú, harmadik osztályos gyerekekkel is, és nem igazán óhajt anyuka és apuka ezen változtatni. Lehetséges, hogy egyfajta hárításról van szó, de sokszor az élet hozza így: a gyerek sokat betegeskedett, éjszaka fél egyedül és a kiabálásával felébreszti az egész családot. Ilyen okokat biztos, hogy találni a gyerekes családoknál, csakhogy a házasság és a család akkor tud jól működni, ha az anya és az apa nem szűnik meg férfiként és nőként létezni, ha még vágynak egymásra, és meg is tudják élni.

Nincs idő? Legyen!

A nem létező időgépen túl lehet azért tenni, hogy két ember szakítson egymásra időt, és a gyerekek születése után is szerelmeskedjenek. A „Se idő, se helyszín, se energia, csak a gyerek és a háztartás” nem szabad, hogy kifogás legyen, ezzel hosszú távon azt biztosítjuk, hogy eltávolodunk egymástól. Az álmatlanság, a stressz, a szülés utáni depresszió, a segítség hiánya mind keresztbe tesznek a szexuális életnek a gyerekek ellátása melleltt, de tudatosan muszáj ezek ellen tenni, ha szükséges, akkor szakember bevonásával.

A szabályok, keretek bevezetése jót tesz a szülő-gyerek szeretetkapcsolatnak. Természetesen nem hatalomelvűségről van szó, hanem arról, hogy a gyereknek meg kell tanulnia, hogy nem körülötte forog a világ, hogy neki is és a szülőknek is vannak igényeik.

Az első lépés tehát a szabályok kialakítása, amiben a gyerekek és a szülők is következetesen együttműködnek. A beépült szabályokkal a gyerek is biztonságot érezhet, úgy is, ha önállóságra neveljük. Ha a gyereket a szülő kiszolgálja, akkor tehetetlen, motiválatlan, kiégett kamaszkor és fiatal felnőttkor lehet a vége, és olyan felnőttet nevelhet, aki nem képes küzdeni a céljaiért. Szülőként nem az a legfőbb feladatunk, hogy megvédjük a fájdalmaktól és az élet nehézségeitől, hanem az, hogy amikor nehéz helyzetben van, ott legyünk mellette.

Minőségi alvás és randik, közös minőségi idő

Ezeket észben tartva a gyerekekkel napirendet (segíthetnek a háztartásban) és saját alvási szokásokat alakítsunk ki, ezzel máris időt adunk magunknak a minőségi alvásra – úgy nem lehet nyugodtan aludni, hogy a gyerek csapkod a lábaival és az arcunkban van a karja. Az alvás biztosítása mellett a következő feladat, hogy a pár valahogy közeledjen egymáshoz férfiként és nőként. Valahol ott kellene kezdeni, ahol  minden elindult: az évekkel ezelőtti, kedvenc randikat bátran megismételhetjük, a vacsora egy étteremben, egy biciklizés kettesben olyan közös élménnyé válhat, ami felszabadítóan hat.

A szexuális élet sajnos a családban csak tervezéssel valósulhat meg, azaz ha tudjuk, hogy a gyerekek két hét múlva a nagyszülőknél lesznek pár órára, akkor ez ideális alkalom lehet arra, hogy valami történjen. Azonban a konkrét szexről inkább ne legyen szó, hanem a hangulatra összpontosítsunk, amibe akár a szex is belefér: közös fürdés, kettesben vacsorakészítés, kártyázás, borozgatás a kertben igen hangulatos lehet. Amiket ezeken az estéken tilos:

  • a gyerekekről, a megoldandó feladatokról beszélgessen a pár,
  • hogy egymás mellett ülve facebookozzanak, sorozatokat nézzenek.

Ezek értelemszerűen nem építik a közösen töltött időt.

Úgy általában véve a férfi és a nő sokat tehet a házaséletükért, ha nem anyának és apának szólítják egymást, hanem keresztnevükön szólítják a társukat. Az úgynevezett ovis puszi is tiltólistás, a gyors puszi egymás szájára inkább egyfajta családias kapcsolatot erősít, nem pedig két szerelmes emberét. Ha röviden is, de bátran búcsúzzunk reggel egymástól csókkal, és este köszöntsük egymást öleléssel és csókkal.

A gyerekek ha azt látják, hogy anyu és apu egy pár, hogy mosolyogva, szeretettel fogadják egymás érkezését, hogy amikor csak ketten voltak valahol kipihenten és boldogan érkeznek haza, akkor  érzelmi megnyilvánulást látnak, ami jó minta számukraa és nekik is jó érzés, hogy biztonságban vannak a családban.

Kiemelt kép: PHANIE/ AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik