Közélet

A saját webkameráján keresztül figyelhetnek meg bárkit

Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)
Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)

Ahogy az internetre csatlakozunk, a webkamerán keresztül máris lát minket az FBI.

Olyan kémszoftvert használ az FBI, amelyik úgy kapcsolja be bármelyik, internetre csatlakoztatott számítógép webkameráját, hogy annak használója mit sem sejt az egészből. Félelmetesen hangzik, de valljuk be: várható volt. A magyarázat most is ugyanaz: a terrorizmus elleni harc. A félelmek is ugyanazok: mi garantálja, hogy senki sem fog visszaélni a privát szféra mélyére hatoló technológiával. Természetesen semmi.

Egy „Mo” álnéven bemutatkozó férfi fenyegetőzött tavaly decemberben többször is, hogy az Egyesült Államok több pontján, repülőtereken, és egyetemeken fog bombát robbantani. Semmi mást nem tudtak róla csak, hogy sötét haja és fura akcentusa van, s annyit, hogy a képeken, amiket emailjeihez mellékel folyamatosan az iráni hadsereg egyenruháját viselő férfiak tűnnek fel. Az FBI hónapokig hiába kereste, mivel csak internet alapú kommunikációs csatornákon volt hajlandó kommunikálni, és ügyesen rejtőzött el a világhálón, nem tudták bemérni. Ekkor léptek működésbe az FBI hackerei – számol be a történetről a Washington Post.

Az FBI-nál „hálózati nyomozási technikák” néven futnak azok az eszközök, amiket egy átlagos hacker is használ információszerzésre. A különbség annyi, hogy ha valaki a saját szakállára dolgozik, súlyos bűncselekménynek minősül ugyanaz, ami az FBI-nál munkának. A lényeg ugyanaz egy felderítő szoftvert kell telepíteni a megfigyelt személy számítógépére. Ez leggyakrabban úgy történik, hogy egy ártalmatlannak tűnő eamilben átküldenek egy linket, amire kattintva észrevétlenül azonnal telepíti magát egy szoftver, ami összeköti a megfigyelt ember gépét a megfigyelőjével. A fertőzött gépből ezután bármikor kinyerhető minden adat, sőt a megfigyelő átveheti felette a teljes irányítást. Újabban pedig az áldozat számítógépének webkameráját is be tudják kapcsolni anélkül, hogy ő ebből bármit észrevenne. Gyakorlatilag a saját eszközével figyelik meg az embert.

Mindez azokból a bírósági iratokból derül ki, melyekben az FBI leírja a bíróságnak a Mo esetet és engedélyt kér a hacker módszerek használatára. Az iratok szerint a kémszoftvert úgy telepítették fel Mo gépére, hogy neki kattintani sem kellett egy esetleg gyanúsnak tűnő linkre, csak be kellett lépnie az egyik eamil fiókjába, amelyikről már küldött fenyegető levelet. A jegyzőkönyv szerint a szoftver nem működött megfelelően, így Moról még mindig csak annyit lehet tudni, hogy valahol Teheránban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik