Tudomány

Lenyűgöző kép készült a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról

A Jupiter Nagy Vörös Foltját ábrázoló képet Gerald Eichstädt és Seán Doran amatőr kutatók hozták létre. A felvétel elkészítéséhez a Juno űrszonda JunoCam képalkotó eszköze által gyűjtött adatokat használták fel.

A fotón a Jupiter kissé szokatlan szögben látható: a kép bal oldalán a bolygó északi pólusa helyezkedik el, a felvétel középpontjában pedig a déli régió dinamikus sávja áll.

Az eredeti, nyers fotót 2017. július 11-én készítette el a Juno, miközben a hetedik megközelítő manőverét folytatta az égitestnél. A felvétel születésekor a szonda 16 535 kilométerre járt a bolygó fellegeinek felszínétől, a -36,9-os szélességi fok felett.

A JunoCam nyers adatai mindenki számára elérhetőek, ezért sok amatőr döntött már úgy, hogy bekapcsolódik a képek feldolgozásába.

Július 11-én az űreszköz segítségével a tudósok először csodálhatták meg közelről is a Nagy Vörös Foltot.

A Jupiter hatalmas vihara az égitest egyenlítőjétől nagyjából 22 fokkal délre fekszik. A szakértők úgy vélik, hogy az alakzat legalább 300 éve jelent meg a bolygó légkörében.

A jelenség a Jupiter legidősebb és legnagyobb vihara, de a legújabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy fokozatosan csökken a mérete. A 16 000 kilométer széles Nagy Vörös Foltot az 1830-as évek óta figyelik már, a Juno manővere előtt azonban senki sem láthatta igazán közelről.

A szonda 2016. július 4-én állt Jupiter körüli pályára, azóta számtalan lélegzetelállító képet készített az égitestről.

Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt /Seán Doran

(NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik