Tech

Napelemes tetőcserepet dobott piacra a Tesla

A Tesla most nem e-autókat, hanem e-cserepeket dob a piacra: egész emberi áron juthatunk áramtermelő tetőfedéshez.

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla újabb cikkel bővítette palettáját: megkezdte a napelemként szolgáló tetőcserepek értékesítését. A cserepeket a Tesla weboldalán lehet megrendelni, a kiszállítás és a telepítés a jövő hónapban kezdődik az Egyesült Államokban, elsőként Kaliforniában. Az Egyesült Államokon kívül a jövő évtől lehet hozzájutni az áramot termelő cserepekhez.

Az üvegből készült napelem-tetőcserepeket tavaly ősszel mutatta be a Tesla, röviddel a SolarCity Corp. napelemgyártó akvizíciója előtt. A tetőfedő napelemeket hagyományos tetőcserepet és palalemezeket utánozó kivitelben lehet megvásárolni.

A Tesla weboldalán elérhető kalkulátorral a potenciális vásárlók a ház alapterülete, a napsütéses órák száma és a lakóhelyükön elérhető adókedvezmények alapján kiszámíthatják az áramtermelő cserepek bekerülési költségét és a befektetés megtérülési idejét.

A Tesla szerint a napelem-tetőcserép négyzetlábanként 42 dollárba kerül (452 dollár négyzetméterenként), ami drágább a hagyományos pala 17 dolláros áránál. Egy ház áramellátásához azonban elegendő a tető 30-40 százalékát napelemcseréppel lefedni. Az átlagos költség így négyzetlábanként 21,85 dollár lehet. A Tesla a ház teljes élettartamára garanciát ad a napelem-tetőcserepekre.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik