németh balázs (Array)
Média

Sokkal több pénzből működött a közmédia a tervezettnél

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 06. 06. 13:44

Összesen 87,55 milliárd forintból működött tavaly az MTVA. Ez az eredetileg tervezettnél 10 milliárd forinttal több.

Az Országgyűlés által korábban megszavazott 69,86 milliárd forint közszolgálati költségvetési támogatáson felül 7 milliárd forint pluszpénzt utalt a médiatörvény alapján Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a közmédiának 2016-ban

– ez az NMHH tavalyi gazdálkodásának zárszámadásáról szóló (T/15813 számú) törvényjavaslat 5. számú mellékletéből derül ki.

A közmédia egyébként ennél is több pénzből gazdálkodhatott, ugyanis egyrészt az eredetileg előirányzott 1,09 milliárd forint, kereskedelmi médiumokból származó médiaszolgáltatási díj helyett végül 1,16 milliárd forintot kaptak, másrészt a reklámbevételük az eredetileg 2016-ra előirányzott 6,67 milliárd forint helyett 9,32 milliárd forint lett.

(Az MTVA reklámidejét teljes egészében megvásárolta a Habony Árpád hitelezőjeként és az Orbán-kormány volt főtanacsadójaként is ismert Tombor András cége, az Atmedia, mely azután úgy profitál az ügyleten, hogy a bekerülési árnál jóval drágábban értékesíti a reklámperceket a piacon.)

Az MTVA így 2016-ban összesen a tavalyi évre előirányzott teljes bevétel 77 milliárd helyett végül 87,55 milliárd forintból gazdálkodott.

A TV2-től és a nem országos médiumokból több, az RTL-től és a Class FM-től kevesebb pénz jött

A médiaszolgáltatási díjból származó forrásuk növekedése úgy jön ki, hogy 66 helyett 88,4 millió forint jött be a TV2 Csoporttól, az RTL Magyarországtól származó bevétel viszont a várt 89,1 helyett csak 65,6 millió forint lett, ahogyan a tavaly analóg FM-frekvenciáját elvesztő Class FM-et működtető Advenio Zrt. esetében is csökkenés történt, hiszen az eredetileg tervezett 461,9 millió forint helyett csak 405,8 millió forint folyt be. A nem országos médiaszolgáltatási jogosultságokból eltervezett 474 millió helyett viszont 595,7 millió jutott az MTVA-hoz, vagyis e téren növekedés volt. Pályázati díjakból 54 helyett 44,9 millió forintot, médiaszolgáltatási kötbérből, bírságból, késedelmi kamatból pedig 23,0 helyett 33,8 millió forint került az MTVA-hoz.

A reklámbevételek és a médiaszolgáltatási díjak növekedésén felül az MTVA a legnagyobb bevételnövekedést annak köszönheti, hogy a médiatörvény 134. paragrafusának 5. bekezdése lehetővé teszi, hogy az NMHH elnöke kisegítse az állami médiavállalatot. Így került a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapba a plusz 7 milliárd forint.

Budapest, 2017. május 28.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere és Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelõs államtitkára újabb, a családokat érintõ bejelentést tesz a Családok világtalálkozója rendezvényen Budapesten, az Andrássy úti nagyszínpadon 2017. május 28-án. A miniszter a gyermeknapon bejelentette: reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idõsávban, amikor a legkisebbeknek szóló mûsorokat sugározza.
MTI Fotó: Kovács Attila
Balog jelentette be, hogy nem lesz több reklám a gyerekcsatornán
Reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza.
Vidus Gabriella, RTL Magyarország
Vidus Gabriella: Lehet, lesz felvásárlási próbálkozás, de eladási szándék nincs
Az RTL Magyarország vezérigazgatója interjúnkban azt mondja, az elmúlt években ugyan szinte minden külföldi hátterű médiapiaci szereplő kivonult Magyarországról, és feltételezhetően lesznek még próbálkozások az RTL ellen is, de a tulajdonos elkötelezett Magyarország mellett. Úgy gondolja, a Médiatanács egyes lépéseiről nehéz nem azt gondolni, hogy azokkal a tévétársaságnak akarnak keresztbe tenni. Idén visszatér a Celeb vagyok, ments ki innen duzsengelreality és újra lesz ValóVilág is.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. július 19.
Az Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. A magyar miniszterelnök és izraeli vendége a látogatással a Mazsihisz meghívásának tesz eleget.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.