Média

Sokkal több pénzből működött a közmédia a tervezettnél

németh balázs (Array)
németh balázs (Array)
Összesen 87,55 milliárd forintból működött tavaly az MTVA. Ez az eredetileg tervezettnél 10 milliárd forinttal több.

Az Országgyűlés által korábban megszavazott 69,86 milliárd forint közszolgálati költségvetési támogatáson felül 7 milliárd forint pluszpénzt utalt a médiatörvény alapján Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a közmédiának 2016-ban

– ez az NMHH tavalyi gazdálkodásának zárszámadásáról szóló (T/15813 számú) törvényjavaslat 5. számú mellékletéből derül ki.

A közmédia egyébként ennél is több pénzből gazdálkodhatott, ugyanis egyrészt az eredetileg előirányzott 1,09 milliárd forint, kereskedelmi médiumokból származó médiaszolgáltatási díj helyett végül 1,16 milliárd forintot kaptak, másrészt a reklámbevételük az eredetileg 2016-ra előirányzott 6,67 milliárd forint helyett 9,32 milliárd forint lett.

(Az MTVA reklámidejét teljes egészében megvásárolta a Habony Árpád hitelezőjeként és az Orbán-kormány volt főtanacsadójaként is ismert Tombor András cége, az Atmedia, mely azután úgy profitál az ügyleten, hogy a bekerülési árnál jóval drágábban értékesíti a reklámperceket a piacon.)

Az MTVA így 2016-ban összesen a tavalyi évre előirányzott teljes bevétel 77 milliárd helyett végül 87,55 milliárd forintból gazdálkodott.

A TV2-től és a nem országos médiumokból több, az RTL-től és a Class FM-től kevesebb pénz jött

A médiaszolgáltatási díjból származó forrásuk növekedése úgy jön ki, hogy 66 helyett 88,4 millió forint jött be a TV2 Csoporttól, az RTL Magyarországtól származó bevétel viszont a várt 89,1 helyett csak 65,6 millió forint lett, ahogyan a tavaly analóg FM-frekvenciáját elvesztő Class FM-et működtető Advenio Zrt. esetében is csökkenés történt, hiszen az eredetileg tervezett 461,9 millió forint helyett csak 405,8 millió forint folyt be. A nem országos médiaszolgáltatási jogosultságokból eltervezett 474 millió helyett viszont 595,7 millió jutott az MTVA-hoz, vagyis e téren növekedés volt. Pályázati díjakból 54 helyett 44,9 millió forintot, médiaszolgáltatási kötbérből, bírságból, késedelmi kamatból pedig 23,0 helyett 33,8 millió forint került az MTVA-hoz.

A reklámbevételek és a médiaszolgáltatási díjak növekedésén felül az MTVA a legnagyobb bevételnövekedést annak köszönheti, hogy a médiatörvény 134. paragrafusának 5. bekezdése lehetővé teszi, hogy az NMHH elnöke kisegítse az állami médiavállalatot. Így került a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapba a plusz 7 milliárd forint.

Balog jelentette be, hogy nem lesz több reklám a gyerekcsatornán
Reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza.
Vidus Gabriella, RTL Magyarország
Vidus Gabriella: Lehet, lesz felvásárlási próbálkozás, de eladási szándék nincs
Az RTL Magyarország vezérigazgatója szerint ugyan szinte minden külföldi médiacég kivonult Magyarországról, az RTL kitart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik