Figyelő
Média

Lezárult a Figyelő veszteséges kiadójának felszámolása

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 12. 03. 13:28

A több mint egy éven át tartó hajcihő lezárult, a kiadó folytathatja tevékenységét. Hamarosan következhet a hetilap tulajdonosváltása.
Korábban a témában:

Értesüléseink szerint a napokban véget ért a Figyelő című hetilapot is kiadó Mediacity Kft. felszámolási eljárása.Az adós elleni felszámolási eljárás a hitelezőkkel kötött egyezséggel ért véget, így a Mediacity változatlanul folytathatja tevékenységét, a céget nem számolják fel.

A bíróság erről egy november 29-én kelt és november 30-án jogerőre emelkedett végzéssel döntött, a végzés szövegét már közzé is tette a bíróság.

A felszámolás eljárás tavaly november 4-én indult meg a kiadóval szemben, mely nem fizetett ki egy szállítói számlát egy elszámolási és tulajdonosi vita következtében.

A Mediacity egyébként a Figyelőn kívül is jelentős médiaportfólióval rendelkezik. Ők adják ki az IPM-et, a Családi Lapot, a CHIP Magazin magyar változatát, a Norbi Update Magazint, a Digitális Fotót, a Motorrevüt, a Műszaki Magazint és több más sajtóterméket.

A Figyelő legújabb lapszámának borítója
A Figyelő egyik idei lapszáma

Az elmúlt évben, a felszámolási eljárással összefüggésben számtalan cikk jelent meg arról a sajtóban, hogy végül ki fogja megvásárolni a Figyelőt. A Figyelőnél dolgozó forrásaink szerint a felszámolási eljárás lezárultát követően hamarosan felszállhat a fehér füst, ki vásárolja meg a hetilapot, hiszen így már nincs jogi akadálya az eladásnak, a tulajdonos pedig minden bizonnyal megválik majd a laptól. (A tulajdonost az elmúlt évben hiába kerestük interjúért.)

Forrásaink leginkább Ducsai Ákos pályázatíró cégét, illetve Schmidt Máriát, a Terror Háza milliárdos igazgatóját tartják esélyesnek befutónak a Figyelő lehetséges új tulajdonosaként. (Schmidt Mária egyébként pont a napokban hozott létre egy új, lapkiadással foglalkozó céget.) Többek között egyébként Száraz István, az Origo Médiát felvásárló New Wave Media vezetője is érdeklődött a lap iránt, amiről a sajtóban nyilatkozott is.

Kis példányszám, nagy közéleti hatás

A Figyelő hetilap példányszámát jelenleg nem mérik (a felszámolóbiztos valószínűleg nem akart erre költeni), de a korábbi MATESZ-mérések során 7-8 ezer körül mozgott. Bár ez nem tekinthető túl magas példányszámnak, a lap az utóbbi időben számtalan tényfeltáró cikkel és jelentős interjúval tudta tematizálni a hazai közéletet.

A Mediacity Kft. egyébként 2015-ben 634,5 millió forint nettó árbevételt ért el, ennek ellenére 183 millió forint veszteséggel zártak adózás után.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.