Nagyvilág

Bocsánatot kért a palesztin elnök, mert kamuhírrel ment neki a zsidóknak

Mahmúd Abbász (Array)
Mahmúd Abbász (Array)
Nem is létezik az a rabbi, aki megmérgezné a palesztinok ivóvizét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök visszavonta azt a kijelentését, amellyel izraeli rabbikat vádolt meg. Abbász csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament előtt azt mondta:

Egy héttel ezelőtt izraeli rabbik azt követelték, hogy a kormányuk mérgezze meg az ivóvizet, hogy megöljék a palesztinokat. Ez nem nyílt uszítás a palesztin nép elleni tömeggyilkosságra?

Ez a kijelentés nagy megdöbbenést váltott ki a nemzetközi sajtóban, és az izraeliek is élesen elítélték, mondván, a középkori Európában voltak ehhez hasonló vérvádak.

Pénteken aztán Abbász hivatala közleményben visszakozott. Azt írták: világossá vált, hogy alaptalanok voltak azok az arab sajtóban megjelent beszámolók, amelyek szerint egy izraeli rabbi a víz megmérgezésére szólított fel. Közölték: Palesztina a három monoteista vallás bölcsője, és határozottan kiállnak mindenféle vallási alapú támadás ellen. Abbász kijelentette, hogy nem állt szándékában megsérteni a zsidókat – állt a közleményben.

Először a török állami Anadolu hírügynökség írt arról, hogy Shlomo Mlma, a Ciszjordániai Telepek Rabbijainak Tanácsa nevű szervezet elnöke a palesztinok vizének megmérgezésére buzdított. A híradás alapján a palesztin kormány közleményt adott ki, melyben a rabbi letartóztatását követelték. Ez alapján a hír széles körben elterjedt az arab nyelvű sajtóban.

Csakhogy a nyugati hírügynökségek alaposabban utánanéztek, és kiderült: sem Shlomo Mlma nevű rabi, sem Ciszjordániai Telepek Rabbijainak Tanácsa nevű szervezet nem létezik. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik