Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures as he attends a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Hungary's radical right Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Közélet

Vége a letelepedési kötvénynek, de a Jobbiknak nem lesz könnyű dolga

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 16. 06:54

A kormány a szerdai ülésén megtárgyalja a kötvények sorsát és információink szerint még az idén ki is vezetik. Túl sok a kétes ügy a papírok körül. De ebből semmi haszna nem lesz a Jobbiknak.
Korábban a témában:

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása. Mert a Jobbik a letelepedési kötvények léte miatt nem támogatta a kormányt, inkább molinóval tiltakozott, hogy

Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged!

Ugyanis nagyjából nyolcvan kilométerre az Iszlám Állam központjától is árulják a kötvényeket.

Representatives of Hungary's radical right Jobbik party hold a banner reading 'That is the traitor who gives terrorists admittance into the country by buyable permission' during a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Kisbenedek Attila, AFP

Azóta többször, több helyen elmondták a Fidesz politikusai, hogy kivezetik a kötvényeket, de nem azért, mert megfogadnák a Jobbik tanácsait, hanem azért, mert a Fidesz szerint akkora siker az egész, hogy teljesítette a céljait, mindhárom hitelminősítő felminősítette Magyarországot.

  1. Gulyás Gergely már a bukott alkotmánymódosítás után kijelentette, a program meg fog szűnni.
  2. Lázár János egy Kormányinfón mondta azt, hogy a kötvényeket még idén kivezetik.
  3. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével információink szerint pedig elkészült a jelentés a kötvényekről, amit a gazdasági kabinet már megtárgyalt, ez kerül a kormány elé, ahol a program megszüntetéséről döntenek majd.

Rossz hírű pénz

A kötvényprogram révén rengeteg pénz érkezett az országba, Habonynak és baráti körének ez hatalmas üzlet, a Magyar Nemzet keddi írása szerint pedig a program 2013-as indulásától október végéig 4033 kötvényt jegyeztek le az ezzel foglalkozó cégek, amivel több mint 110 milliárd forintos haszonra tettek szert és az állam is bevételhez jutott, csaknem 1 milliárd euró forrásbevonást tettek így lehetővé és öt évig nincsenek kamatkiadások sem.

De a kötvények állandó támadási felületet jelentenek a Fidesznek, Rogánnak folyamatosan magyarázkodnia kell a konstrukció miatt, Orbánnak meg Rogán miatt, a program nem hajt annyi pénzt, amennyit politikai értelemben bukik rajta a kormánypárt. Információnk szerint

ezért bólintott rá Orbán a megszüntetésre.

Mi ez?

Az Államadósság Kezelő Központ és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal leírásai szerint a letelepedési kötvények értékesítése a következőképp néz ki.

  • Az EU-n kívüli állampolgár felkeresi a közvetítéssel foglalkozó céget, akik befizetik a kötvény árát. Ennek az ára kezdetben 250 ezer euró (77,5 millió forint) volt, 2015-től azonban már 300 ezer euró (93 millió forint).
  • Erre jön még rá a cégek által elkért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró (13,9–18,6 millió forint) között van.
  • Ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kiállít egy engedélyt, amivel lehet befektetni, vállalkozni és vízum nélkül utazni Schengenen belül. Ráadásul jöhet az egész család.
  • De a közvetítő nem 300 ezer eurót utal tovább az ÁKK-nak, ugyanis kedvezményes, úgynevezett diszkontáron jut hozzá az állampapírhoz.
  • Ezt a 2012-es jogszabály teszi lehetővé, ami külön garantálta az ötéves lejáratú kötvények kamatát, a diszkontot, ez pedig nem lehet évi két százaléknál kevesebb.

Arccal az alkotmánymódosítás felé

Kérdés, hogy mi jöhet ezután. Hiába tűnt politikai vereségnek, a Fidesz akár jól is kijöhet abból, hogy csúszik az alkotmánymódosítás, ami megtiltaná a menekültek betelepítését. A kormánypárti stratégák úgy számolnak, ezzel legalább időt nyertek arra, hogy továbbra is napirenden tartsák a menekülttémát.

Korábban Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője is azt mondta lapunknak, a nyár előtt arról lehetett hallani, hogy az ősszel újult erővel indulnak újra a tanársztrájkok és az egészségügyben is jönnek a tiltakozások, de ezeket elsöpörte a Fidesz a saját témáival.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and deputy Prime Minister Zsolt Semjen (L) attend a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Hungary's radical right Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Kisbenedek Attila, AFP

Ráadásul mivel a Fidesz értelmezésében a Jobbik volt a módosító akadálya, a kormánypárti politikusok a megszólalásaikban tovább üthetik Vona Gábort és pártját.

Azonban a Jobbik felkészült a támadásokra, tudják, hogy Orbán tyúkszemére léptek, ellencsapásként pedig már be is nyújtották azt, hogy ők hogyan módosítanák az Alaptörvényt. (Ugyanúgy, ahogy a Fidesz, csak megtiltanák azt is, hogy anyagi ellenszolgáltatás ellenében sem jöhet bevándorló az országba.)

A párton belül úgy számolnak, hogy ezzel visszafelé süthetik el a Fidesz fegyverét. Vona most érzi a vér szagát, kedden arról beszélt, nem kizárt, hogy utcára kell vonulni akkor, ha a marad a letelepedési kötvény.

Csak a Fidesz

A Fideszen belüli forrásaink azonban egyöntetűen állították, nem fogják támogatni a javaslatot, kizárt, hogy a Jobbik diktáljon, állították többen.

A Jobbiknak nem lesz könnyű dolga, ha le akarja mosni magáról azt, hogy nem akarta megvédeni Magyarországot a betelepítéstől, foglalta össze a kormánypárt álláspontját egy frakció mellett dolgozó forrásunk.

Lázár János a már említett Kormányinfón azt mondta, nem lesz újabb alkotmánymódosítási javaslat. A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, nem tudnak mást tenni, mint hogy tudomásul veszik, az ellenzéki pártoknak fontosabbak voltak a saját érdekeik, mint a haza ügye.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) leaves a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Hungary's radical right Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Kisbenedek Attila, AFP

Ennek ellentmond, hogy úgy tudjuk, Orbán Viktor a december 15-én kezdődő Európai Tanács ülésre már úgy szeretne kiutazni, hogy a politikai egység, a Jobbikkal kiegészült kétharmad az alkotmánymódosítás mögött felsorakozott.

Mert egyelőre két dolgot tud lebegtetni Orbán Brüsszelben: egy elbukott népszavazást és egy elbukott alkotmánymódosítást.

Az uniós állam- és kormányfők fontos kérdésekről tárgyalnak majd Donald Tusk vezetésével az év végén Brüsszelben. Értékelni fogják a kiválasztott afrikai országokkal megkötendő paktumokkal kapcsolatban elért eredményeket, továbbá iránymutatásokat fognak meghatározni a további munkához, és döntenek más országokra való esetleges kiterjesztéséről.
Áttekintik az EU és Törökország által tett nyilatkozat végrehajtását, valamint megvitatják a közös európai menekültügyi rendszer reformjának kérdését és azt, hogy a jövőben miként alkalmazzák a felelősségvállalás és a szolidaritás elvét.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.