Pénzügy

A Fidesz felkészült az újabb visszavonulásra

A letelepedési kötvények lehetnek az új vasárnapi boltzár. Egy nagyobb politikai lavina megakadályozása érdekében a kormány ezt is eltörölheti.

A november 8-ára tervezett Alaptörvény-módosítás támogatását a Jobbik a letelepedési kötvények eltörléséhez kötötte, amit a Fidesz egyértelmű politikai zsarolásnak vett, de Orbán jelezte, megfontolják a Jobbik felvetését. De mivel nincs kétharmad, ezért szüksége van az ellenzék támogatására és a radikális párt tűnik erre a legnyitottabbnak.

Hétfőn a parlamentben több jobbikos politikus is a kötvényekről kérdezte a kormány tagjait. Egyrészt kiderült, hogy olyanok is vettek volna ilyen papírokat, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, de fennakadtak a BM szűrőin. Vagyis a Jobbik toposza beigazolódott, a terroristák között is ismert ez a letelepedési mód.

Teljesítette célját

Apáti István Rogán Antalt kérdezte, arra hivatkozva bírálta a rendszert, hogy azt kizárólag offshore-hátterű cégek jegyzik le, és ezt követően ők járnak jól a profittal. Szerinte nehéz elhinni, hogy a 80 milliárd forintos forgalomból nem vándorol Rogán és barátai zsebeibe. Az ellenzéki politikus a kötvények vásárlóinak ellenőrizhetőségét is vitatta, szerinte egyes országokban “a pásztorkutya is tud a kecskétől erkölcsi bizonyítványt venni”.

Rogán válaszában kiemelte, hogy a kötvényekről 2012-ben nyílt parlamenti vita volt, minden döntést nyíltan hoztak meg a gazdasági bizottságban, ahol Volner János, a testület akkori jobbikos alelnöke egyszer sem kérdezett a témában. Értékelése szerint a program teljesítette a célját, csaknem 1 milliárd euró forrás bevonását tette lehetővé, és öt évig nincsenek kamatkiadások.

Annyi előnyöm származott a letelepedési kötvényekből, hogy a Jobbik nekem esik ebben a témában a parlamentben, tette hozzá.

A miniszter is, több államtitkár is elmondta, a kötvények bevezetésekor más volt a nemzetközi helyzet és az ország megítélése, Magyarország nem jutott devizaforráshoz, de mára ez megváltozott, a felminősítések után már más kötvényeket is vesznek,a program teljesítette a célját,

hangoztatták a kormánypárti oldalról.

Felülvizsgálják

A kötvényekről Lázár János a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, zajlik egy felülvizsgálat, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentést készít a kormány számára. A miniszter már szeptemberben azt mondta, szükség esetén változtassanak a letelepedési kötvény szabályain. Kósa Lajos hétfőn pedig arról beszélt, november közepéig a parlament elé kerül az államháztartási törvény módosítása, ebben lehet majd állást foglalni a letelepedési kötvényről.

Budapest, 2016. október 24. Orbán Viktor miniszterelnök (b), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter az azonnali kérdések közben az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. október 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az azonnali kérdések közben az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta az alkotmánymódosítás támogatásának feltételéül, Kósa ismét kijelentette, hogy „az ország védelme nem alkukérdés”. Arról nem mondott biztosat, hogy megtartják-e az alaptörvény-módosító javaslat zárószavazását az eredetileg tervezett időpontban, november 8-án, de jelezte, hogy a frakcióközi egyeztetések szerdán folytatódnak az indítványról.

Mint a boltzár

A vasárnapi boltzár egy évet élt, megszüntetésekor Varga és Rogán egyszerre álltak ki, hogy bejelentsék, a siker óriási, de visszavonják. Vagyis a kormányban úgy ítélték meg, nem éri meg belemenni a politikai vitába. Mert nyilván buktak volna az MSZP-vel szemben. Inkább kifarolnak a dologból.

Hasonló a helyzet a letelepedési kötvényekkel is. A szeptemberi adatok szerint 18 ezer bevándorló kapott letelepedési engedélyt a kormánytól, amiből 310 milliárd forint folyt be. Habony Árpádnak és baráti körének óriási üzlet a kötvény, egy 80 milliárdos üzleten ülnek, de a kormány nagyot bukhat, ha nem sikerült átvernie az alkotmánymódosítást, ráadásul Rogán is egyre többet veszít, már népszerűtlenebb, mint Gyurcsány.

Vagyis elérkezhetett az idő, amikor a kötvények politikailag többet ártanak, mint amennyi hasznot hajtanak forintban.

Egy kormányzati forrásunk szerint a visszavonásról szóló forgatókönyv már készül az NGM-ben és hasonló lesz, mint a boltzár visszavonásakor. A 24.hu információi szerint pedig jöhet az alkotmánymódosítás, a letelepedési kötvény visszavonásakor csak azt kell elkerülnie a kormánynak, hogy a Jobbik politikai tőkét tudjon kovácsolni belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik