Gazdaság

Vége a bóvlinak, felminősítették Magyarországot

moodys-weblap(1)(960x640).jpg (Array)
moodys-weblap(1)(960x640).jpg (Array)

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot, itteni idő szerint péntek este. Ezzel mindhárom hitelminősítőnél

kikerült hazánk a bóvlinak csúfolt besorolásból,

Baa3 lettünk, az új osztályzat kilátása stabil.

Az újabb felminősítéssel tovább csökkenhet az állampapírok kamatszintje, így olcsóbban lehet finanszírozni az államadósságot. Ez pedig azt jelenti, hogy több pénz maradhat például az egészségügyre, oktatásra beruházásokra, amelyek fontosak a versenyképesség javítása szempontjából.

A Moody’s első idei felülvizsgálati időpontja március 4-én, míg a második július 8-án volt, ám azokon a napokon nem jelentett be módosítást. Ez a cég tartotta nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást, a Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a magyar államadósságot. Ez utóbbi kettő lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már most is befektetésre ajánlott szuverén adós.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésett, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el.

Moody’s: Fenntartható a gazdasági teljesítmény

A magyar államadós-besorolás felminősítésének fő indokai között szerepel a kormányzati elkötelezettség az államadósság-teher csökkentésére, valamint a szuverén adósságállomány szerkezetének változása, elsősorban is az, hogy a korábbinál sokkal alacsonyabb a devizaadósság aránya, áll a Moody’s Investors Service pénteki elemzésében.

Indoklásában a cég kiemelte azt is, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A Moody’s szerint a magyar gazdaság reagált a kormány által foganatosított számos jelentős szakpolitikai intézkedésre, és ennek eredménye a fogyasztási dinamika következetes javulása. A hitelminősítő mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik