Közélet

Orbán szembemegy-e Orbánnal? A Jobbik csapdát állított

Némi kiegészítéssel a kormányfő alkotmánymódosító javaslatát nyújtják be már hétfőn a parlamentnek.

A Jobbik hétfőn be akarja nyújtani a parlamentnek saját alaptörvény-módosító javaslatát – közölte Volner János. Szerinte az csak abban különbözik az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, alkotmánymódosítástól, hogy megszüntetné a letelepedési kötvények forgalmazását.

A Jobbik alelnöke sajtótájékoztatóján jelezte, azt szeretnék, ha javaslatukat minél előbb napirendre venné az Országgyűlés. Szerinte ugyanis már semmi egyébről nincs szó, mint arról, hogy a Fidesz válaszúthoz érkezett.

A kormánypártnak el kell döntenie, hogy tovább ragaszkodnak-e az offshore cégeken keresztül realizált milliárdokhoz, amelyek a letelepedésikötvény-bizniszből származtak, vagy pedig a magyar emberek biztonságát tekintik elsődlegesnek.

Korábban a Jobbik tervéről beszámoló Magyar Nemzet azt írta, erre a módosításra a Fidesz nehezen mondhat nemet, ha szövege szinte szó szerint megegyezik majd a kormányfő indítványával.  Azzal, ami kedden elbukott a Parlamentben. 

A jobbikos szöveg egyetlen mondattal egészül ki, amely a teljes ellenzék által kritizált letelepedési kötvények megszüntetésére utal:

Anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető” be olyan kérelem, amely idegen állampolgár itt-tartózkodására ad lehetőséget.

A legnagyobb kérdés – a kormánypárti honatyák viszonyulása miatt – a kormányfő reakciója. Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos pénteki interjújában is arra utalt, hogy aki elutasította javaslatát, Brüsszel érdekeit szolgálta.

Fidesz: a Jobbik cserbenhagyta az országot 

A Jobbik mostani akciója nem más, mint egyszerű politikai machináció: annak a ténynek az elkendőzése, hogy cserbenhagyták Magyarországot. Így kommentálta a Fidesz-frakció Volner János bejelentését. A kormánypárt egyszerű színjátéknak tartja, amit a Jobbik csinál.

A Fidesz szerint az ellenzéki párt szavaira nem lehet alapozni, hiszen egyszer már hazudtak az alaptörvény módosításának támogatásáról. Már sokadszor felidézték, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök korábban azt mondta, aki nem szavazza meg a javaslatot, az hazaáruló.

Ennek ellenére a Jobbik-frakció – a többi ellenzéki képviselővel egyetemben – mégsem szavazta meg azt. “Ezért ahelyett, hogy olcsó színjátékot űzne a magyar emberekkel, inkább azt magyarázza meg, miért nem védte meg az országot, miért csapta be saját szavazóit, miért állt Gyurcsány Ferenc és a balliberális ellenzék soraiba?” – szólította fel a kormánypárt a Jobbikot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik