Közélet
Budapest, 2016. november 8.
Az alaptörvény hetedik módosításáról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án. 131 képviselő szavazott igennel, 3 nemmel, így nem kapta meg a kétharmados támogatást Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 08. 10:08

Nem lett meg a kétharmad a parlamentben, Orbánnak nem sikerült az érvénytelen népszavazás eredményét Alaptörvénybe emelnie.A Fidesznek és a KDNP-nek összesen 131 képviselője van, ami a 199 fős országgyűlésben nem kétharmad, kellett volna két ellenzéki szavazat a 133 vokshoz, de ez nem jött össze, így bukott a kormány kezdeményezése.

parlament.hu

A szavazáson az MSZP és a Jobbik képviselői is molinókkal tiltakoztak az ülésteremben, őket Latorcai János levezető elnök figyelmeztette a tiltott szemléltető eszközök miatt. A Jobbik molinóján az állt, hogy

Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged.

A szocialisták áthúzott helikoptert ábrázoló lapokat mutattak fel.

Fotó: MTI / Kovács Tamás
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A szavazás után

Orbán Viktor a szavazás után nem zárta ki, hogy újra benyújtják az alkotmánymódosítást, majd az elnökség eldönti. Vona Gábor pedig később arról beszélt, ők akár 24 órában belül is készek támogatni egy alkotmánymódosítást, ha nincsenek letelepedési kötvények. Gulyás Gergely meg azt mondta, a letelepedési kötvény meg fog szűnni.

Miről szólt volna?

A javaslat tiltotta volna idegen népesség Magyarországra telepítését. Két ellenzéki voksra lett volna szükség, de a baloldaliak és a függetlenek mellett a Jobbik is ellenállt.

Ugyanis a kormánypártok nem szüntették meg a letelepedési kötvényeket, ami a Jobbik feltétele volt.

A Fidesz és a KDNP már korábban igent mondott a módosítóra, a Jobbik ugye feltételhez kötötte, az MSZP azt mondta, nem vesznek részt a szavazáson, az LMP nem nyom gombot, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok pedig nemet mondanak.

Orbán szerint az alkotmánymódosítás azt az új egységet fejezte volna ki, amely a kvótareferendum után jött létre. “Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is”, fogalmazott a miniszterelnök javaslata tárgyalásakor.

Az öt cikkből álló változtatás értelmében bekerült volna az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

A szavazás előtt

Mirkóczki Ádám, a Jobbik elnöke elmondta, nemmel fognak szavazni:

Elbukott a javaslat, de

De így sem marad kommunikációs muníció nélkül sem a Fidesz, sem a Jobbik. A Jobbik mondhatja, hogy ma nélkülük semmit nem érhet el a Fidesz, míg a másik oldal attól lehet hangos, hogy a radikális párt a gátja annak, hogy „megvédjék a magyar embereket.”

Ha Európában újra napirendre kerülnek a kötelező betelepítési kvóták, itthon elő lehet venni azt, hogy Orbán azért nem tud erélyesebben fellépni ez ellen, és azért nem tudja sikeresen képviselni 3,3 millió ember, az új egység álláspontját, mert a Jobbik megakadályozta, hogy az Alaptörvényben is nyoma legyen ennek.

A kérdés most az, hogy a bukott alkotmánymódosítás után meddig tart még a menekültügy a magyar belpolitikában.

Elviszi a Fideszt ez a lendület 2018-ig vagy új témát kell találnia a választásokra?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.