Közélet

Nyolcvanmilliárdos üzleten ülnek Habony Árpád ismerősei és barátai

Rogán Antalnak sikerült 2012-ben egy olyan törvényt kidolgoznia a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, aminek nyomán egy nehezen átlátható és bonyolult rendszer, valamint cégháló alakult ki.

A Népszabadság azonban kikérte az adatokat a letelepedési kötvényekről és összevetette azokat, hogy megbecsüljék a Kajmán-szigeteken és Liechtensteinben bejegyzett cégek forgalmát. (Ott vannak ugyanis bejegyezve a verseny nélkül helyzetbe hozott vállalkozások.)

Csütörtöki lapszámukban arról írnak, hogy júliusig 3784 harmadik országbeli személy jegyzett államkötvényt 315 milliárd forint értékben. A céljuk az, hogy hazánkba települhessenek és üzletelhessenek az Európai Unióban.

Bevándorló

Összehasonlításképp: 2013 és 2016 júliusa között 263 ezer ember kért menedéket, de csak 1794 ember kapott menekült-, oltalmazott vagy befogadott státuszt. Ugyanebben az időben 10 702 gazdasági bevándorló szerzett tartózkodási engedélyt Magyarországon, miután a család letelepedési állampapírt vásárolt. Többségük Kínából és Oroszországból, de jöttek muzulmán országokból is.

De valójában nem ők, hanem a folyamatba beiktatott, alig kibogozható tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek jegyzik a kötvényeket az Államadósság Kezelő Központnál. Mert a rendszert direkt úgy alkották meg annak idején, hogy a hasznot az erre specializálódott vállalkozások, valamint a nekik dolgozó ügyvédek tehessék zsebre.

A folyamat a következő:

  • Az EU-n kívüli állampolgár felkeresi a közvetítéssel foglalkozó céget, akik befizetik a kötvény árát.
  • Ennek az ára kezdetben 250 ezer euró (77,5 millió forint) volt, 2015-től azonban már 300 ezer euró (93 millió forint).
  • Erre jön még rá a cégek által elkért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró (13,9–18,6 millió forint) között van.
  • Ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kiállít egy engedélyt, amivel lehet befektetni, vállalkozni és vízum nélkül utazni Schengenen belül. Ráadásul jöhet az egész család.
  • De a közvetítő nem 300 ezer eurót utal tovább az ÁKK-nak, ugyanis kedvezményes, úgynevezett diszkontáron jut hozzá az állampapírhoz. Ezt a 2012-es jogszabály teszi lehetővé, ami külön garantálta az ötéves lejáratú kötvények kamatát, a diszkontot, ez pedig nem lehet évi két százaléknál kevesebb.

Vagyis az összes, 315 milliárd forintos jegyzés után ezek a cégek 33,6 milliárd kamatra tettek szert, plusz az ügyintézési díj. Kötvényenként tehát 23–27 millió forintot keresnek a közvetítők.

Árpád és barátai

Azt pedig, hogy ki foglalkozhat közvetítéssel, a parlament gazdasági bizottsága határozza meg, amit miniszteri kinevezéséig Rogán Antal vezetett.

Versenyeztetés nem volt, korábban az egyik cég vezetője, Raj Rafael elismerte, csak egy e-mail címre kellett elküldeni a jelentkezésüket. 2013-ban hat cég nyert, közülük csak egy magyar, a többi ismert adóparadicsomokban székel, úgy, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus, Liechtenstein, Szingapúr.

Rogán Antal a támadásokra reagálva már korábban mondta, a jelentkezésekből ő tudja, kik a tulajdonosok, jegyzett üzletemberek, megnyugtató nevek.

Három cég már elveszítette jogát a kereskedésre, a 2014-2015-ös újraosztásnál a lap szerint három olyan társaság került ki nyertesként, amelyeknek közvetve van némi kötődésük a miniszterelnöki főtanácsadóhoz, Rogán jó barátjához, Habony Árpádhoz.

  1. A liechtensteini VolDan egy grúz-izraeli üzletemberpáros, Shabtai Michaeli és Michael Gagel érdekeltsége. Családtagjaik jó viszonyt ápolnak Rogán, Habony és Andy Vajna nőismerőseivel. Az orosz piacot uralják.
  2. A kínaiaknál nyomul a Hungary State Special Debt Fun (HSSDF), képviselőjük Jonathan Chan helikopteres városnézést foglalt 977 ezer forintért Habonynak és barátnőjének Hongkongban. A Népszabadság szerint Habony az utóbbi időben többször is megfordult a városban, nemrég Orbán korábbi tanácsadójával, Tombor Andrással.
  3. A harmadik cég, az Arton foglalkoztatja a Habony-ügyeit intéző ügyvédet, Kosik Kristófot. Ez az egyedüli, Budapestre bejegyzett cég.

Visszaesés

Az ÁKK korábban arról számolt be, hogy idén visszaesett a kötvények iránti kereslet, mire a kormánypártok azonnal léptek. Egy törvénymódosítás után már nem kell fél évet várni a letelepedési engedélyre. Ezek után júliusban tizennégyezerrel több kötvényt adtak el, mint az előző hónapban.

(Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik