Pénzügy

Szeptembertől megváltozott néhány nyugdíjszabály

24.hu
24.hu

2016. 09. 02. 16:48

Szeptember 1-jén hatályba lépett a magyar-amerikai szociális biztonsági egyezmény, amelyet Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere írt alá 2015. február 3-án. Az egyezmény magyar és amerikai állampolgárok jelentős részére hat kedvezően.

Az egyezmény meghatározza, hogy az érintettek mely ellátásokra szerezhetnek jogosultságot, milyen feltételekkel, valamint tartalmazza az ellátások megállapítására és folyósítására vonatkozó szabályokat. Az egyezmény továbbá mentesíti a két ország között ingázó alkalmazottakat a társadalombiztosítási járulékok mindkét országban történő fizetése alól – olvasható az Emmi és a budapesti USA nagykövetség közös közleményeben.

Az egyezmény várhatóan a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra is élénkítő hatással lesz, mert a másik államban történő munkavégzés speciális formája, a kiküldetés esetén – legfeljebb öt évig – a küldő állam társadalombiztosítási szabályai vonatkoznak a másik államban dolgozó munkavállalóra, illetve vállalkozóra. Az egyezmény a megváltozott munkaképességű személyek részére járó ellátások tekintetében szintén megállapít koordinációs szabályokat.

A magyar állampolgárok számára további gyakorlati előny, hogy az amerikai jog szerint megszerzett jogosultságokkal kapcsolatos ügyintézésben az illetékes magyar szervek közreműködhetnek, a kérelmek, jognyilatkozatok közvetlenül a hazai szerveknél előterjeszthetővé válnak. A hazánkban élő jogosultak számára az amerikai nyugellátásokhoz való hozzáférés lényegesen leegyszerűsödik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.