Pénzügy

200 milliós bírságot szabott ki az MNB az offshore befektetőkre

Az MNB engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 195,8 millió forint bírságot szabott ki a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságokkal szemben, és megtiltotta, hogy azok engedély vagy bejelentés hiányában befektetési szolgáltatási, illetve függő ügynöki tevékenységet végezzenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a Belize-ben, illetve a Seychelle-szigeteken székhellyel rendelkező, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű társaságok végeznek-e, vagy végeztek-e – rendszeres gazdasági tevékenységük keretében – az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben szükségesnek tartotta az ideiglenes intézkedés elrendelését, s 2015. november 3-án közzétett végzésében – az eljárást lezáró döntéshozatalig – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

Nem volt engedélyük

A jegybank megállapította, hogy sem a Seychelle-szigeteken, sem a Belize-ben bejegyzett vállalkozás nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel. Ennek ellenére a társaságok kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végeztek tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – az MNB által ugyancsak vizsgált 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzenek.

Súlyosbító körülmény

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB elsődlegesen az engedély nélküli, valamint a bejelentés hiányában végzett tevékenységekkel összefüggésben megszerzett közvetítői díjakat és jutalékokat vette alapul. Súlyosító körülményként értékelte továbbá, hogy mindkét társaság tevékenységével nagyszámú befektetői kört ért el, valamint jelentős összegű ügyfélvagyont kezelt.

A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett, továbbá jelzéssel él azon külföldi társfelügyeletek felé, mely országok befektetői a 5Gulden Ltd. társaságok tevékenységében szintén érintettek lehetnek.

Gyakran offshore a háttér

Mint arra a jegybank már többször felhívta a befektetők figyelmét, az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően offshore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, s esetükben a hazai befektetővédelmi garanciarendszer sem érvényesül. Hangsúlyosan ajánlott ezért, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.

Éppen ezért a most megbírságolt társaságokra vonatkozó figyelmeztetés is már korábban közzétételre került az MNB honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik