Gazdaság

Lapít a Szijjártó-féle külügy botrányba keveredett cége

magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)
magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)

Huszonkét napja lejárt a határidő, ám a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló, több botrányban érintett cég, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. még mindig nem adta le a beszámolóját arról, hogyan gazdálkodott tavaly közpénzből.

Magáncégek tízezreinek és állami cégek százainak nem okozott gondot a határidő betartása, de az MNKH-nak igen. Amikor először megkerestük az állami céget, a határidő után pár nappal, napokba telt, hogy az illetékesek valamit válaszoljanak. Két héttel ezelőtt azt írták, hogy

az MNKH Zrt. 2016. évre vonatkozó beszámolójának közzététele technikai okok miatt több időt vesz igénybe, ám rövid időn belül elérhető lesz.

Azóta többször is megkérdeztük a botrányokba keveredett céget, és a felügyelettel megbízott, Szijjártó Péter vezette külgazdasági tárcát, hogy mikor jár le az az általuk emlegetett rövid idő, mikor teszik közzé a dokumentumokat, és mi is az a rejtélyes technikai hiba, ami eddig meggátolta a vállalkozást a törvényi előírások betartásában, de többszöri kérdésünkre sem válaszoltak az elmúlt két hétben.

Nem árt felidézni: ez az a cég, amelyik

  • a Quaestor-botrányba is belekeveredett,
  • tavaly jókora csúszással (két és fél hónappal a határidő után) hozta nyilvánosságra beszámolóját a 2015-ös évről, amelyből kiderült, hatalmas, 6 milliárdos veszteséget hozott össze,
  • majd kitudódott, hogy ez az állami cég Orbán Viktor rokonaihoz köthető vállalkozással üzletelt, és ráfaragott: 3,2 milliárdos tartozást halmozott fel vele szemben a magáncég. (A botrányokról kicsit részletesebben a két héttel ezelőtti cikkünkben írtunk.)

Bónusz: az Orbán-rokonokhoz köthető cég, a Cider Alma Kft. sem hozta nyilvánosságra még a beszámolóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik