Gazdaság

Orbán Viktort példaképének tekintő szlovén párt tévéjébe vásárolta be magát Habony

Április elején írta meg az Átlátszó – a szlovén Siol.net információra hivatkozva –, hogy Habony Árpád és köre Szlovéniában tulajdonrészt vásárolt egy médiacégben. A Nova 24 TV-t birtokló cégben történt 800 ezer eurós tőkeemelést a Modern Media Group, a Ridikül Magazin és a Ripost dobta össze.

A Modern Media Group Habony Árpádnak és Orbán Viktor egykori tanácsadójának, a Nézőpont-csoport tulajdonosának, Győri Tibornak a közös cége. A Ripostban az egyedüli cégjegyzésre jogosult Schatz Péter, aki korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt. A Ridikül tulajdonosa pedig Halkó Gabriella, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatója. A három cég 15-15 százalékos tulajdonrészhez jutott, amivel ki tudták cselezni azt a szlovén törvényt is, amely 20 százalék feletti részesedés megszerzése esetén minisztériumi engedélyhez köti az ügyletet.

„Valódi” hírek

A Nova 24 TV nem egyszerű tévécsatorna, politikai jelentősége van, ugyanis a Slovenska Demokratska Stranka (SDS) nevű konzervatív párt legfontosabb médiuma – értesült a 24.hu szlovén forrásokból. Azért hozták létre az SDS tagjai és szimpatizánsai, hogy – szemben a többi sajtótermékkel – “valós képet” mutassanak a Szlovéniát érintő eseményekről. Ez a cél ismerős lehet a magyar közmédiából, valamint a Habony által finanszírozott, Fidesz-barát Lokálból, a Riposztból, vagy a más tulajdonosi körbe tartozó, de ugyanazt az ideológiát képviselő Magyar Időkből is. A Nova tulajdonosai között a Fidesz-közeli médiacégek beszállás után is ottmaradtak az SDS emberei is. Informátoraink szerint a tévécsatorna által sugárzott műsorok rossz minőségűek, tele vannak propagandával, és leginkább olyan talkshow-k készülnek, amelyekben sokszor az SDS vezető politikusait látják vendégül. Éppen ezért a Nova nézettsége alacsony.

Forrás: Nova 24 TV

Szlovén-magyar, két jó barát

Az SDS elnökéről, Janez Jansáról jó ideje tudható, hogy ugyanúgy befolyásolni akarja a médiát, mint Orbán. E szándéka létezését két miniszterelnöki ciklusa alatt számos esetben be is bizonyította. „Orbán Viktor már sok éve egyfajta példaképe az SDS-nek” – nyilatkozta egy a témára rálátó forrásunk. A Fidesz Magyarországa mintaként szolgál számukra, a miniszterelnökre pedig olyan autoriter vezetőként tekintenek, aki nem kegyelmez a „kommunista” ellenzéknek, a migránsoknak és más potenciális ellenfeleknek. Ahogy informátorunk fogalmazott: „Csodálattal bámulnak át a határ másik oldalára.”

Jansa és Orbán nem is titkolják jó baráti viszonyukat. A szlovén média számos cikkben tudósított arról, hogy Jansa az ellenzék vezetőjeként, illetve korábban miniszterelnökként fogadta Orbánt. 2012-ben Jansa gyümölcsözőnek nevezte a szlovén-magyar kapcsolatokat. 2015-ben Jansa arról nyilatkozott egy VTV nevű szlovén regionális csatornának, hogy indokolatlannak tartja azokat a bírálatokat, amelyek Orbán Viktort érték a migránshelyzet kezelésével kapcsolatban.

A bajtársiasság a CEU-elleni támadásokban is kitart: Jansa a minap egy angol nyelvű, Orbán Viktornak tulajdonított idézetet tett ki a Twitterre, miszerint a baloldali értelmiség lefegyverzi Európát az iszlám migrációs veszély árnyékában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik