Gazdaság

A Magyar Idők megállapította, hogy Magyarországon drága a mobilozás

Ingyenes külföldre irányuló hívást, korlátlan belföldi beszélgetést és SMS-t kínálnak a szomszédos országokban a távközlési szolgáltatók akár pár ezer forintnak megfelelő havi előfizetésért, míg Magyarországon továbbra is sokat kell fizetni az “ingyen percekért”, olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Romániában az Orange és Telekom legkisebb csomagjaiban 8-9 euróért (2500-2800 forint) kínálnak 100-300 MB adatforgalmat, 100 perc nemzetközi hívást, a társaságok egyike 500 perc belföldi hívást is. A legdrágább, 40-50 eurós csomagokban már 5-8 GB adatforgalom és 600-1500 perc nemzetközi hívás jár. Ennyi pénzért a belföldi hívások korlátlanok, ahogyan a szöveges és képes üzenetek küldése is (SMS, MMS). A tarifákban van roaming lehetőség is, és a társaságok legtöbb csomagjában ingyenes a korlátlan belföldi SMS-küldés. Szlovákiában 40 euróért lehet vásárolni korlátlan belföldi hívást, SMS- és MMS-küldést, emellett az ügyfelek kapnak 150 perc roamingot is.

Magyarországon alig van olyan tarifacsomag, amelyben korlátlan számú SMS-t lehetne küldeni, és a legdrágábbak sem tartalmaznak külföldre irányuló hívást. A legkisebb csomagok – belföldön lebeszélhető – ára nagyjából megegyezik az említett két országban találhatókkal, de nincs külföldre irányuló hívás, viszont a Vodafone-nál egyáltalán nincs roamingdíj. A csomagokban 200 MB körüli adatforgalom van. A legnagyobb csomagok 17-20 ezer forintba kerülnek, korrekt adatforgalmi lehetőséggel, korlátlan belföldi beszélgetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik