Gazdaság

Retteg a kormány a Volkswagen-botránytól

Kerner Zsolt
Tóth Richi
Kerner Zsolt, Tóth Richi

2015. 09. 25. 19:36

Ha a német autógyáraknak valami fáj, abba a magyar gazdaság bele is rokkan. Ezt a kormány is tudja, az NGM-ben titokban már készülnek is, mi lesz, ha jön a balhé.
Korábban a témában:

Igazából senkinek fogalma sincs arról, mennyire viseli majd meg a világot a Volkswagen botránya. Rengeteg kérdés van ugyanis, amire még nem tudjuk a választ.

A történet röviden az, hogy a német gyártó majdnem félmillió autót hívott vissza az Egyesült Államokban, miután néhány kocsija megbukott a károsanyag-kibocsátást mérő teszteken. Berlinben tűnt fel egy labornak, hogy nem ugyanazokat az értékeket mérik az emisszióban, mint kellene. Szóltak egy amerikai labornak, ahol ezt még alaposabban megnézték.

Hogyan?

Kiderült, hogy a Volkswagen tudatosan csalt a károsanyag kibocsátást vizsgáló teszteken. Olyan szoftveres módosításokat tettek a dízeleikbe, amitől azok, ha észrevették, hogy laboratóriumi körülmények között vannak, sokkal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki. A labort pedig úgy észlelték, hogy például nem mozgott a kormány az autóban és a fékezések is teljesen mások voltak, mint közúton. Ilyenkor nem törődtek semmi olyasmivel, mint a futásteljesítmény, csak a kibocsátást fogták vissza.

A cég próbálta elkerülni a hatalmas botrányt, de nem sikerült. Korán visszahívták az autókat, de így sem biztos, hogy megússzák a bírságot. Ennyi autónál ez összesen 18 milliárd dollár is lehet, ami azért már egy ekkora cégnek is nagy összeg. Ráadásul nem csak a német autóipar tekintélyét rombolhatja le, de az Amerikában alig éledező dízelpiacot is.

Az Egyesült Államokban nem népszerűek a dízelek. Eleve külön kell tankolni beléjük, a teherautókkal együtt. Mostanában kezdték el venni őket, pont azért, mert úgy hirdették a “tiszta dízeleket”, hogy környezetkímélőek. Hát, nem.

A picture taken on September 25, 2015 shows cars parked at the logistics park of German auto giant Volkswagen in Villers-Cotterets. Volkswagen sank into its deepest crisis after it revealed that up to 11 million of its diesel cars had been fitted with devices designed to fool emissions tests, after US officials publicly accused the company of cheating and launched a probe into the claims. AFP PHOTO/FRANCOIS NASCIMBENI
Fotó: AFP / Francois Nascimbeni

Németország szenved

Nagyon nagy kérdés, hogy Európát és Németországot mennyire viseli meg a dolog. Volt már ennél nagyobb visszahívási botrány is, elég csak a Honda évek óta tartó ügyére gondolni. Így is sokkal több VW-dízel van Európában, mint az Egyesült Államokban. Cserébe nálunk nem azért veszik a dízeleket, mert környezetbarátok, hanem azért, mert olcsó a gázolaj. Amerikával szemben, ahol a benzin kifejezetten olcsó, ez nálunk sokat számít.

Így is több ország bejelentette, hogy vagy visszahívják a VW-ket, vagy felfüggesztik a kereskedelmet. Franciaországban, Olaszországban már megtették. A cégcsoportot mindhárom nagy hitelminősítő leminősítette, egyetlen nap alatt elvesztették a részvényeik értékének 20 százalékát. Aztán vissza is nyerték, miután lemondott a vezérigazgató.

Az a baj, hogy ha a VW-nek rossz valami, az egész Európának rossz. Ide tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat, a Skoda, a Ducati, a MAN, a Scania és a Neoplan is. Angliában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Kínában, Brazíliában, Argentínában, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Szlovákiában és Magyarországon is vannak gyáraik Németországon kívül. Ha tömeges perek indulnak a tömeges bírságok mellé, abba belerogyhat a teljes európai gazdaság is. Volt olyan elemző is, aki szerint a VW-botrány durvább, mint a görög válság volt.

Volkswagen Group CEO Martin Winterkorn speaks at the launch of new vehicles from the car manufacturer at the Fraport arena prior to the 66th IAA auto show in Frankfurt am Main, western Germany on September 14, 2015. Volkswagen group showed their latest models  and automotive concepts from the brands Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat and Skoda. Hundreds of thousands of visitors are expected to crowd into the massive exhibition halls of Frankfurt's sprawling trade fair grounds later this week  to catch a glimpse of the latest models and high tech innovations.  AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Fotó: AFP / Odd Andersen

A kormány aggódik

Úgy tudjuk, Magyarországon is nagyon aggódnak a botrány miatt. A tegnapi Kormányinfón ugyan szűkszavűan válaszolt Lázár János a kérdésekre, de az NGM-en belül több forrásból is úgy hallottuk, nagyon tartanak tőle, hogy a botrány magával rántja a magyar gazdaságot. Még a menekültügy alatt próbálják elrendezni a dolgokat és felkészülni a hatásokra, hogy ne később legyen nagy baj.

Nagy baj pedig lehet. A három nagy autógyár a magyar export nagy részét adja, konkrétan a magyar GDP egyharmadát ők termelik meg. Elvileg csak az Audi lehet érintett az ügyben – ők egyelőre nem nyilatkoznak, pedig az egyik dízelmotort nálunk gyártják -, de a Mercedesre is hatással lehet a német autóipar presztízsválsága. Magyarországon belül pedig ez nem csak presztízsválság lenne. Leépítések, költségcsökkentések követhetnék. Ha a német autógyáraknak valami nagyon rossz, abba a magyar gazdaság belerokkan.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.