Nagyvilág

Dízelbotrány: már az olaszok is vizsgálódnak

Beatrice Lorenzin miniszter amiatt aggódik, hogy a szűrők miatt a káros részecskék észrevétlenek maradhatnak az ellenőrzés során, és tovább szennyezik a környezetet. Az olasz hírügynökség szerint a tárcavezető azután rendelte el a vizsgálatot, hogy levelet kapott Guiseppe Pignatone római ügyésztől.

A római ügyész egy szűrőgyártó feljelentése alapján folytatott nyomozás után, július végén jelezte, hogy alapvető gondok vannak a dízelmotorral. A szakértőket is meghallgató ügyész szerint a dízelmotor szűrői olyan mértékben csökkentik a káros részecskék méreteit, hogy még könnyebben kerülnek be az emberi szervezetbe. A részecskéket ugyanakkor nehéz kimutatni az ellenőrző műszerek segítségével.

Az AGI szerint az ISS várhatóan a következő napokban teszi közzé a vizsgálat eredményét. Az olasz egészségügyi tárca néhány nappal a Volkswagen-botrány kirobbanása után tett bejelentést a vizsgálat megrendeléséről. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) pénteken azzal vádolta meg a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik