A boy and a girl reading a magic book and being lit by the book
Élet-Stílus

Ha már hallani sem bír Annákról és Bencékről, megmutatjuk 2016 legújabb keresztneveit

Haszon Zsófia
Haszon Zsófia

újságíró. 2016. 12. 27. 07:00

Gondolt már valaha arra, hogy Balatonnak, Bentlinek vagy Főnöknek hívja a gyerekét? Ha azt hiszi, viccelünk, akkor nagyon téved.

Korábban a témában:

A szülők idén sem voltak restek elengedni fantáziájukat, ha újszülött gyermekükről volt szó. Bár a magyar utónév lista több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, minden évben bebizonyosodik, hogy egyes szülőknek ez nem elegendő kínálat. Havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, és ebből az utónév bizottság 10-15-öt pozitívan bírál el. Az ötfős grémium tagjai között van nyelvtörténész, szociolinvista, névtanos és stilisztikával foglalkozó szakember.

A bizottság jogszabályok és egy saját 14 pontos szempontrendszer szerint mérlegel a nevek elbírálásakor. Előbbiek közül a két legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve, hogy fiúanak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni, rengeteg unisex név van ugyanis a világban.

A bizottság saját szempontjai közül az alábbi alapelveket érdemes kiemelni:

 • Elismert, maradandó értéket képviselő klasszikus vagy mai ismert magyar nyelvű irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianevek bejegyzését akkor javasolják, ha a név a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli, és az nem hátrányos a névviselőre.
 • Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike). A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó).
 • A köznévi eredetű és jelentésű fantázianevek esetében csak akkor javasolják a név bejegyzését, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Csibécske, Felhő, Zápor), illetve ha a köznévi alak történetileg beleilleszthető névkultúránkba.

Irodalmi szempontok szerint került fel még korábban a listára a Bóbita név, vagy idén Maminti, a kis zöld tündér Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdőjéből, illetve Lóci, Szabó Lőrinc Lóci versei nyomán. De az itt felsorolt három pont alapján utasítja el a bizottság időről időre a gyakran kérelmezett Bogyó és Babóca névpárt.

Az alábbi kritériumok egyes részleteibe bele lehet kötni, abban a tekintetben például, hogy pontosan mely név lehet hátrányos a viseléjőre, hiszen ha belegondolunk, gyakorlatilag bármelyik névből lehet fél pillanat alatt csúfolódó formát gyártani. A gyerekek pedig gyártanak is.

A bizottság tagjai között is vannak viták egy-egy kérelem sorsáról – meséli dr. Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos munkatársa, névkutatója. A Néró névvel kapcsolatban például néhányan felvetették a név történelmi konnotációját, de a többség végül megszavazta, mondván, hogy a világ többi részén is adható, nemzetközi név.

És akkor most jöjjön egy rövid válogatás azokból a nevekből, amiket a bizottság 2016-ban visszautasított

Női nevek

 • Fenyő
 • Havadisa
 • Főni (a Főnök szólító névből)
 • Gyémi (a Gyémánt becézője)
 • Táblácska
 • Sziszi
 • Cukorka

Férfi nevek

 • Balaton
 • Jinx
 • Zété
 • Ádmány (Ádám + adomány)

Hatvan éve is az kellett, ami nincs

Az egyediségre való törekvés a keresztnevek tekintetében egyáltalán nem újdonság, már a hatvanas években havonta több tucatjával érkeztek a kérelmek a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez.

A Bodza nevet például a 80-as években fogadták el anyakönyvezésre, és ma már egy gyakori, viszonylag megszokott női név. Ladó János 1971-ben szerkesztett Magyar utónévkönyvében a nevek listájának összeállításában nagy szerepe volt a társadalmi igényeknek. Így a jegyzékbe belekerültek az önálló névként is bejegyezhető becenévi alakok: Aliz, Eliz, Zsóka <Erzsébet, Dóra<Dorottya, a felújított régi magyar személynevek: Ajtony, Apor, Kadosa, Bíborka, Dalma, Szemőke, az újabb keletkezésű névformák: Harmatka, Napsugár, Tavaszka, az idegen utónevek: Barbara, Dorisz, Félix, Viktor és néhány kettős keresztnév is: Annabella, Annamária

– mesél a névadás történetéről a kutató.

A nevek elbírálásánál azok eredetének is utána kell járni, és ez nem mindig egyszerű. Előfordul, olyan különleges nevet szeretnének a szülők, hogy a bizottság tagjai nem bukkanak a nyomára, annak ellenére, hogy számos idegen nyelvű névkönyvből dolgoznak, és szakértőket is fel szoktak kérni: a szanszkrit nevek miatt indológushoz, a vélhetően török eredetű nevek kapcsán a török külképviselethez fordulnak, vagy más nemzetközi névtani társaságoknak a tagjait keresik meg.

Megesik, hogy még így sem jutunk semmire, de nem akarjuk elutasítani a nevet. Ilyenkor a szülőket szoktuk megkérni, hogy segítsenek hiteles forrást keresni a név eredetének bizonyításához.

Most pedig mutatjuk 2016 legújabb neveit:

Női nevek

 • Médeia
 •  Lotta
 •  Szítá
 •  Jáel
 •  Maminti
 •  Ánfissza
 •  Náni
 •  Lencsi
 • Nilüfer
 • Nurbanu

Férfi nevek

 • Néró
 • Rikó
 • Dorel
 • Sét
 • Gáber
 • Zev
 • Bentli
 • Levin

A török, héber és indiai nevek egyébként igen népszerűek a szülők körében. A Nilüfer lánynév török és perzsa eredetű, lótuszvirágot jelent. A Sét héber eredetű biblia név, Ádám és Éva harmadik fia jelentése: ’pótlás, elrendelt, odahelyezett’. De héber eredetű még a Zév és a Jáel is, a Gáber pedig arab gyökerű, a Jaber magyar helyesírású változata.

Levél Orbán Viktorhoz

A pozitív döntéseknek mindig nagyon örülnek a szülők, gyakran küldenek fotót az újszülöttről köszönetképpen.

A visszautasítás más helyzet: a többség persze le tudja nyelni a keserű pirulát, de olykor hajmeresztő esetek is előfordulnak. A szülők leveleket írnak a legfelsőbb vezetőknek, sőt, Orbán Viktort is felkeresték már a panaszukkal.

Fellebbezésre nincs lehetőség, de ha valaki újabb információkkal rendelkezik a névről, azt elküldheti, illetve a kérelmet újra be lehet nyújtani, és alkalomadtán sikerrel is jár a kitartás – mondja dr. Raátz Judit.

Sokszor előfordul, hogy egy visszadobott név kapcsán a szülők újra írnak nekünk és felsorakoztatnak érveket, hiteles adatokat a névről. Volt már olyan, hogy megváltoztattuk a döntésünket, vagy éppen egy kompomisszumos megoldás mellett maradtunk, és választottunk közösen a szülőkkel egy hasonló hangzású nevet.

A szakember szerint érdemes lenne felülvizsgálni a jogszabályokat a kettős állampolgárok, illetve a más nemzetiségű felmenőkkel rendelkezők esetében. Hiszen ők a hagyományaikat továbbvíve szeretnének idegen nevet adni a gyermeküknek (pl. arab, török, laoszi stb.) Ezeket a neveket nem kellene az adható nevek listájában feltüntetni, illetve ebben az esetben az adott népcsoport helyesírását is engedélyezné.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.