Élet-Stílus

Nem nevezhetik a gyermekeiket sem Nutellának, sem Epernek a franciák

nutella (nutella)
nutella (nutella)

A francia családjogi bíróság ugyanazzal az érvvel töröltette két csecsemő keresztnevét az anyakönyvből.

Sokra képesek fiatal szülők, ha mániákusan imádnak valamit, se ennek a későbbiekben gyermekeik láthatják a kárát. Eper és Nutella: ezek voltak azok a keresztnevek, amelyeket két francia pár választott újszülöttjeinek. A gyermek érdekeivel szemben áll a névválasztás: mondott felettük ítéletet el a valenciennesi bíróság – számolt be két hasonló esetről a La Voix Du Nord.

A Nuttella nevet adta elsőszülött lányának egy pár szeptember 24.-én Valenciennesben. Az anyakönyvi hivatal azonban arra hivatkozva, hogy az elnevezés nem áll összhangban a gyermek érdekeivel, értesítette az ügyészséget, ahonnan a kis Nutella ügye bíróság elé került. A bíró pedig megállapította, hogy a Nutella egy kereskedelmi forgalomban lévő mogyorókrém neve, aminek felvétele a későbbiekben a gyermek becsmérléséhez, gúnyolásához vezetne, ezért elrendelte, hogy gyermeket nevezzék inkább Ellának.

Ami a másik párt illeti, ők Raismesben, október 17. hozták világra a kis Eperkét. A január ötödikei tárgyalás során a szülők elmagyarázták, hogy egy eredeti, nem hétköznapi nevet szerettek volna adni gyermeküknek. A bíróság azonban ugyanúgy érvelt, mint Nutella ügyében: Eperke feltétlenül a gúnyolódók célkeresztjébe kerülne, s ez negatív hatással lenne a gyerekekre. A szülők végül egy XIX. századi nevet, a Fraisine-t választották, de még lehetőségük van, hogy felebezzenek az ítélet ellen.

Franciaországban nem létezik az elfogadható keresztnevek listája, így külföldi nevek vagy bizonyos rövidítések is szóba jöhetnek a névválasztás során. Az anyakönyvezető azonban ellenőriz, és ha úgy látja, hogy a név a gyermek érdekeivel ellentétes, akkor értesíti az ügyészséget, aki továbbítja az ügyet a családjogi bírósághoz, hogy töröljék ki a gyermek nevét az anyakönyvi nyilvántartásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik