Élet-Stílus

Leveskedvezményt kapnak a jogsijukért a japán nyugdíjasok

Jelenleg a japánok élnek a legtovább a világon. Ha a nőket és a férfiakat nem választjuk külön, a születéskor várható élettartamuk majdnem 84 év (Magyarországon ehhez képest csak 75 év). A hosszabb élet azonban hosszabb öregkort is jelent, s ezzel együtt sokkal több, az idősekkel kapcsolatos problémát. Japánban például nagyon megnőtt az olyan közlekedési balesetek száma, amit öregek okoznak.

A kormány azonban a helyén van, és megoldásképpen nem erővel, hanem a kedvességgel próbálja elszedni az idősektől jogsijukat. Legutóbb Aichi tartomány rendőrsége jelentette be, hogy azok, akik önként mondanak le a vezetői engedélyükről, igazolást kapnak, amivel 15 százalékos kedvezményre jogosultak a Sugakiya étteremlánc üzleteiben, ha rament rendelnek. A népszerű, tésztás leves mellé csökkentett áron jár még egy adag rizs, és némi saláta.

Nem ez az első ilyen akció: korábban taxi, és fürdőkedvezményeket ajánlott fel az állam a jogosítványokért cserébe. De vannak olyanok is, akik önként mutatnak példát. A múlt héten, és 97 éves buddhista szerzetes mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, önként mondott le vezetői engedélyéről. Taa Shinen azt nyilatkozta, bár mindig nagyon óvatosan vezetett, be kell látnia, hogy nincs már képességi csúcsán. „Elég nagy butaság lenne, ha csak a büszkeségem miatt ragaszkodnék a jogosítványomhoz” – mondta.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik