Belföld

Polt Péter ötmilliót kereső felesége felvette Polt lányát is a jegybankba

A legfőbb ügyész Polt Péter kisebbik lányának útja frissen végzett jogászként a Matolcsy György vezette jegybankba vezetett, ahol Polt feleségéhez tartoznak a személyzeti ügyek.

Újabb esettel bővül a jegybank összefonódásokban bővelkedő személyi ügyeinek listája. Nemrég a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi osztályán kapott állást Polt Petra – tudta meg a 24.hu.

Ő Polt Péter legfőbb ügyész kisebbik lánya. Az MNB személyügyekért felelős vezetője pedig nem más, mint Polt Péter felesége, Polt-Palásthy Marianna.

Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna ugyan nem vér szerinti rokonok (ezt a jegybank is közölte lapunkkal) – Palásthy Marianna a harmadik felesége Polt Péternek, míg Petra korábbi feleségétől született –, mégis családtagokról beszélünk.

Az MNB megkerülte azon kérdésünk direkt megválaszolását, hogy a legfőbb ügyész felesége részt vett-e a legfőbb ügyész lányának felvételéről szóló döntés meghozatalában. Kissé kitérő válaszuk azonban így is árulkodó: Polt Petra

a jegybankban az MNB általános felvételi eljárása eredményeképpen kapott jogászi munkakört a Jogi igazgatóságon.

Lévén, hogy Polt-Palásthy Marianna a személyügyek felelőse, s Matolcsy György elnök és az alelnökök utáni következő szervezeti szinten, ügyvezető igazgatóként foglal helyet a hierarchiában, így – ahogyan a jegybank bármely más munkavállalójának alkalmazása vagy elbocsátása ügyében – alighanem férje lányának esetében is tudnia kellett az felvételről, mi több, gyaníthatóan döntési helyzetben lehetett. (A jegybank mellett a két érintettnek is elküldtük a kérdéseinket, de ők nem válaszoltak, csak az MNB.)

Polt-Palásthy Marianna Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A jegybank az esetleges összeférhetetlenségre vonatkozóan úgy védekezett, hogy

az érintett munkavállaló nem áll alá-fölé rendeltségi viszonyban a személyügyekért felelős vezetővel, így összeférhetetlenség nem áll fenn.

Nagyon úgy fest ráadásul, hogy a nemzeti bank az első, jogászi végzettséget megkövetelő munkahelye lehet Polt Petrának a jogi egyetem elvégzése után.

Polt Petra idén január 1-je óta áll a jegybank alkalmazásában. Az MNB még annyit közölt, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Életkora azonban arra enged következtetni, hogy tavaly végzett az egyetemen. Polt Petra 1993-ban született, tehát idén 24 éves. Az egyetem régi hallgatóit tartalmazó adatbázisban nem bukkantunk a nyomára (amit magyarázhat, hogy nem régen végzett), a nála hat évvel idősebb lánytestvére 2010-ben diplomázott ugyanott, az ő neve ott van az adatbázisban. (Az egyetemet is kerestük a végzés időpontja miatt, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.)

Szép summa ütheti a markukat

Polt Petra fizetését nem árulta el az MNB, mindössze annyit írtak, hogy a jogi igazgatóságon dolgozó munkatársuk

a munkakörre irányadó bérezésben részesül.

A kereskedelmi banki szférában jogászi területen egy kezdő vagy legalábbis nagyon kevés gyakorlattal rendelkező munkatárs havi bruttó 400-600 ezer közötti fizetést kaphat. Piaci hírek szerint a Matolcsy-féle jegybank rá tud ígérni a versenyszférában általános bérekre, általában 1,2-1,3-as szorzót emlegetnek. Noha nem tudjuk pontosan, mennyi a fizetése Polt Petrának, ezt elfogadva az sem kizárt, hogy a havi bruttó 500-780 ezer forint közötti sávba esik a juttatása.

Az viszont bizonyos, hogy Polt-Palásthy Marianna – holtversenyben – a második legjobban fizetett jegybanki alkalmazott. Havi bruttó bére 4 millió 950 ezer forint (amit megfejel évi 495 ezer forintos béren kívüli juttatás és az előző évi személyi alapbérének 3,8 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás). Ennyi fizetés illeti meg rajta kívül a másik öt ügyvezető igazgatót és a főigazgatót is. Matolcsy György elnökként havi bruttó 5 milliót keres, az alelnökök 4,5 millió forintot.

Személyügyi furcsaságok

A 2013 márciusa óta Matolcsy irányította jegybank furcsa személyzeti ügyei között lehet említeni Vajda Zita esetét. Ő Matolcsy nemzetközi szakmai titkára volt a jegybankban, és a legjobban fizetett 4-5 százalékba tartozott havi bruttó 1,7 millió forintot is meghaladó fizetésével – aztán a Népszabadság kérdésére elismerték, hogy Vajda Zita Matolcsy barátnője, Matolcsy válását a jegybank hozta összefüggésbe Vajda Zitával.

A másik, az MNB-hez tapadt emlékezetes eset az, amikor kiderült, hogy néhány jegybanki közép- vagy felső vezető bekerült a jegybanki alapítványokba, meg azok cégeibe is (hol a kuratóriumba, hol a felügyelőbizottságba, hol az igazgatóságba), sőt, vannak, akik több helyen is helyt állnak, a csúcstartó tíz pozíciót mondhat magáénak.

Polt-Palásthy Marianna azonban nemcsak az MNB-ben lát el feladatot, hanem két jegybanki alapítványnál is szerepet kap. A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványban pedig az fb tagja. Nem tudni, hogy felveszi-e a két pozícióért járó tiszteletdíjat (az MNB korábban azt kommunikálta, dolgozói nem tartják meg az alapítványoktól amúgy őket megillető jövedelmet), ha igen, úgy a jegybanki fizetését még megfejeli durván havi bruttó 950 ezer forinttal. Korábban még egy cégben felügyelőbizottsági tag volt: az összesen hat jegybanki alapítvány által a kecskeméti gazdálkodástudományi kar kivitelezésére létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben, de a cégadatbázis szerint tavaly novemberben megszűnt ez a megbízatása.

A Matolcsy-vezette jegybank és Polték kapcsolata azt követően értékelődött fel, hogy a jegyban és alapítványai költését több kritika is érte. A kormányoldal el is fogadott egy olyan törvényt, amely eldugta volna a meglódult alapítványi pénzköltés részleteit a nyilvánosság, az újságírók és az állampolgárok elől, azonban 2016 tavaszán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a jogszabályt. Az ügyészség ezidáig meglehetősen passzívnak mutatkozott a jegybank körüli pénzmozgásokkal kapcsolatban tett bejelentések, feljelentések ügyében. Elhíresült viszont az a kép, amelyen az látható, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Matolcsy Györggyel ebédel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik