Belföld

Új pályázatot kell kiírni a városnéző buszok ügyében

A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) új koncessziós pályázatot kell kiírnia a városnéző buszok ügyében a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. A buszok húsz évre becsült üzemeltetési költségeinek közel a négyszeresét elérő, jóval több mint százmilliárd forintos haszonra tehettek volna szert a nyáron kiírt pályázat nyertesei – írta a Magyar Nemzet hétfőn.

A közgyűlés múlt szerdán nyilvánította eredménytelennek a tendert,

egyben fél évvel meghosszabbították a jelenleg turistabuszokat üzemeltető négy társaság januárban lejáró szerződését.

A lap információi szerint a BKK-nak felül kell vizsgálnia a korábban előírt 20 éves időszakot és elő kell írnia a szolgáltatás műszaki színvonalának emelését az új tenderben. Szakértők szerint a két évtizedre szóló koncessziós jog megszerzésével és a megajánlott díjak alapján “ésszerű hozamot meghaladó, rendkívüli mértékű extraprofit” elérése várható.

A BKK a cégek hivatalos beszámolói alapján évi 1,5 milliárd, 20 év alatt 30 milliárd forintban állapította meg a buszok üzemeltetési költségét.

Júniusban még arról írtunk, hogy a városnéző buszok milliárdos bevételt hozó piacát is központosítja a főváros, jövőre már csak egyetlen cég járművei vihetik körbe a turistákat Budapesten. Az előterjesztést a lehető legkisebb feltűnés mellett, zárt ülésen tárgyalták, és a főpolgármester is csak arról beszélt, hogy egyszer egy ilyen busz meghúzta a kocsiját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik