Gazdaság

Budapesti városnéző buszok – késhet a piac átrendezése

Nem találkozott Tarlós István főpolgármester azzal a levéllel, amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) küldött július 13-án a Fővárosi Önkormányzatnak kifejezetten Tarlós Istvánnak címezve, és amelyben azt tanácsolják, hogy ne monopolizálják a budapesti városnéző buszos cégek piacát – derül ki a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleményéből. Pedig korábban azt hittük, igen, és ennek ellenére írta ki a tendert Tarlós.

A GVH a levélben – amit az Indexnek is eljuttattak – azt tanácsolta a fővárosnak, hogy a kizárólagos üzemeltetést biztosító modell helyett inkább a szabályozott, de többszereplős piac fenntartása lenne a jó megoldás, még akkor is, ha koncessziós szerződéssel választják ki a cégeket. A levélben a GVH azt is megemlíti, hogy a versenyhivatal 2008-ban egyszer már eljárást indított, amiért a BKV kizárólagos szerződést kötött City Tour Hop On Hop Off-fal, és arra figyelmeztettek, hogy versenyjogilag egyáltalán nem biztos, hogy rendben lesz, ha egy cég viszi majd az egész piacot.

Csúszhat a tender

A hivatal közleményéből az is kiderül, hogy a főpolgármester augusztus 22-ig szabadságon van, de telefonon konzultált a BKK vezérigazgatójával, és várható a beadási határidő esetleges módosítása. Az augusztus 22-ével kezdődő héten a Városháza az ügyben tájékoztatót ad ki.

Mint ismert, a főváros július végén írta ki a koncessziós pályázatot a városnéző buszok üzemeltetésére, ezzel pedig a jelenlegi négy helyett egy cég kezében összpontosítanák az üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik