Belföld

3,3 milliárdból kap épületet a Várból kitúrt Táncszínház

A kormány áldásával átépítik a Millenáris Teátrumot, hogy a Nemzeti Táncszínház ne vándorcirkusz legyen, hanem állandó játszóhellyel rendelkező társulat.

Hamarosan végleges játszóhelyet kaphat a miniszterelnök által a Budai Várból kitúrt Nemzeti Táncszínház – áll az RTL Klub Híradójának riportjában. Két év múlva átalakítják a Millenáris Teátrumot, leválasztják a bejárati csarnokot is, ide fog kerülni a táncsszínház. A színpad és a nézőtér elhelyezése több irányból alakítható lesz, tologathatják előre-hátra a küzdőteret. Az építész Zoboki Gábor “az őrült koreográfusokra” is gondolt:

Én azt gondolom, hogy a magyar táncszakmának jár egy olyan tér, ahol bármelyik pontról be tud jönni egy táncos, bárhonnan föntről meg tud érkezni, képes a színpad valamennyit süllyedni és méreteit tekintve legalább a fesztiválszínháznak a küzdőterével megegyező méretű.

Két éve derült ki, hogy a várbeli Karmelita-kolostorba költözik Orbán Viktor és hivatala, a Táncszínház pedig sajtóból értesült arról, hogy menniük kell. Több ideiglenes fellépőhelyen jártak azóta. Az új épület 3,3 milliárd forintból épül át, a kormány támogatásával plusz 608 millió forintért rendelhetnek berendezéseket.

Bozsik Yvette szerint izgalmas lesz a koreográfusoknak az új helyszín, de a gyerekeknek is jó placc lesz, sőt közlekedésileg is kiváló a megközelíthetősége. Amúgy konferenciák, divatbemutatók, koncertek, akár fogadások is lehetnek itt. Kriza Zsigmond, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátett annyit, hogy egy kamaraszínpadot is terveznek a megújuló épületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik