Belföld
Budapest, 2016. szeptember 26.
Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke (b) és Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke távozik az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt üléséről az Országházban 2016. szeptember 26-án. Az összevont ülést a fővárosi Teréz körúton szeptember 24-én történt robbantással kapcsolatban tartották.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Robbanás Budapesten: “A dzsihádista háttér kevéssé valószínűsíthető”

24.hu
24.hu

2016. 09. 26. 10:30

Korábban a témában:

A nemzetbiztonsági és rendészeti bizottság hétfő reggel tartott ülést a Képviselőházban, ahol az elnök súlyos kommunikációs hibának nevezte, hogy húsz óra telt el, amíg a rendőrség érdemben tájékoztatta a magyar lakosságot a szombat késő esti budapesti robbantásról.

Molnár Zsolt azt mondta,

a népszavazás előtt, az európai terrorfenyegetettség idején a magyar lakosság sokkal érzékenyebb, ezért lett volna fontos a gyors tájékoztatás.

Ő is kijelentette, minden kétséget kizáróan, célzottan a rendőrök életének kioltása volt a cél, azt viszont nem árulta el, hogy miből jöttek erre rá.

Az indítékokat keresi a rendőrség, de az ideológiai, dzsihádista háttér az kevéssé valószínűsíthető,

mondta Molnár.

Kósa Lajos a rendészeti bizottság elnöke arról beszélt, hogy a számos interneten keringő feltételezésnek nincs semmiféle valós alapja, ezért arra kérte az embereket, hogy nagy figyelemmel olvassák az összes találgatást, főleg a politikai tartalmúakat. Kósa hozzátette: ha most valamelyik terrorszervezet jelentkezne, hogy ő követte el, abból sem következne, hogy megvan a motiváció, mert az lehetne elterelés, szándékos félrevezetés.

Nem tudjuk a motivációt, semmit nem lehet kizárni

– mondta.

Kósa Lajos megköszönte a rendőrségnek a “példátlanul gyors és szakszerű fellépésért”, és azoknak az embereknek, akik nem szaladtak el a helyszínről, hanem felelősen viselkedve segítették a rendőrség munkáját, sőt volt olyan, aki a sebesülteknek segített.

Vadai Ágnes (DK), a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja az ülést követően azt hangsúlyozta: az állampolgárok segítsége is fontos ahhoz, hogy minél hamarabb megkerüljön a robbantás elkövetője, ami mindenki közös érdeke. A hatóságok sok információval rendelkeznek, de még nem elegendővel.

A DK-s politikus megerősítette, hogy a bűncselekmény semmilyen verzióját nem lehet kizárni, keresik az elkövető motivációját.

Vadai Ágnes szerint magas fokon jár a gyűlöletkampány az országban, ezért kiemelte, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás. Azt mondta, egy ilyen eseményből a különböző szemtanúk mást és mást érzékelnek, ezért fontos az információk ellenőrzése.

A DK-s politikus mindenkitől azt kérte, hogy legyen óvatos, amikor a bűncselekményről beszél.

Szél Bernadett (LMP) nemzetbiztonsági bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen nem kaptak jelzést dzsihadista szálról, egyelőre azonban nagy erőkkel tart a nyomozás. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy a támadás személyesen a járőrpáros tagjai ellen irányult-e vagy szimbolikus volt.

Az LMP-s politikus szintén kiemelte az állampolgárok együttműködésének fontosságát, és ő is hiányosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, megjegyezve: a rossz kommunikáció találgatásoknak, “fantáziáknak” ad teret.

 

(mti, 444)

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.