Belföld

The Guardian: a népszavazás megosztja a magyar társadalmat és a legrosszabbat hozza ki belőle

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 18. 17:03

A brit The Guardian terjedelmes cikkben értekezik az október 2-ára kiírt kvótanépszavazásról és Orbán Viktor politikájától. A cikk szerint Orbán Viktor vitatott állításokra alapozza a kvótareferencumot, amely megosztja a magyar társadalmat és a legrosszabbat hozza ki az emberekből.

Emlékeztetnek: a magyar kormány néhány hónapja Európa-térképen informálta az utazókat a kontinens úgynevezett no-go zónáiról: azokról a kerületekről, vásrosrészekről, ahol a kormány szerint erőszakos bevándorlól diktálják a szabályokat. Csak az Egyesült Királyságban hat ilyen zónát jelöltek meg: az egyik ezek közül London körül húzódott.

Felkorbácsolják az indulatokat

A cikk szerint már ez az akció is a népszavazást megelőző kampány része volt, amelyben a kormány a xenofób indulatok felkorbácsolására törekszik Magyarország határain belül és azokon kívül is. Ahogyan teszi ezt a megkérdőjelezhető tartalmú kormányzati tájékoztató brosúrákkal is. Mint írják, a népszavazás gondolata Orbán Viktor miniszterelnökhöz köthető, aki

kritikusai szerint alaptalan félelmek szításával igyekszik megszilárdítani saját pozícióját.

A cikk emlékeztet: Magyarországon jelenleg néhány ezer menekült él és nem valószínű, hogy a jövőben számottevően emelkedne a számuk, ugyanis a magyar jövő álma nem ragadja magával az Európán átkelő menekülteket. A miniszterelnök gyermekeit megkeresztelő Iványi Gábort is idézik, aki úgy látja:

Magyarország nem célország a menekütválságban.

Iványi szerint a “az embernek az a gyanúja, hogy népszavazás nem is a menekültekről szól”, hanem a választók manipulációja, a politikai helyzet stabilizálása lehet a célja. A gyűlöletkampánynak nem csak Magyarországon, hanem egész Európában komoly következményei lehetnek az elemzés szerint, az ellentéteket tovább mélyítheti, növelheti a közösség megosztottságát.

“Szerintem ők nem igazi menekültek”

Az elemzés megemlíti Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország az unióból való kizárására vonatkozó kijelentését, ezt a kampány erőszakos nyelvezetével hozza összefüggésbe. A lap megszólaltatja a Fidesz egyik elkötelezett támogatóját. A 87 éves nyugdíjas Czeto László elismeri, hogy külföldiekkel leginkább mint turistákkal talákozott, de azt semmiképpen sem szeretné, ha sokan érkeznének az országba:

Én csak nem akarom, hogy egy csomó ember jöjjön Magyarországra. Szerintem ők nem igazi menekültek.

A lap szerint a népszavazás és a menekültválság egyértelmű politikai előnyökkel jár, miközben az ország hatalmas problémákkal küszködik, például a közszolgáltatások területén. Egy, a Transparency International által. készített felmérésre hivatkozva arról írnak, hogy öt magyar fiatal közül négy úgy gondolja, hogy a korrupció átszövi az országot, a fiatalok fele pedig saját maga is találkozott a jelenséggel.

Kovács Gergely, a viccpártnak indult, örök életet és ingyen sört ígérő Kétfarkú Kutyapárt elnöke azt nyilatkozta: a kormány nem akarja, hogy az emberek olyan problémákról beszéljenek, mint például az egészségügy vagy a korrupció, inkább nem létező problémára, a menekültekre irányítják a közvélemény figyelmét. A pártelnök kijelentette:

Még soha nem láttam ennyi gyűlöletet ebben az országban azelőtt.

A cikkben beszámolnak a párt adakozásból kivitelezett ellen-plakátkampányáról, amely igyekszik nevetségessé tenni a népszavazást megelőző, a menekültekkel riogató kommunikációs hadjáratot. Megszólal Demeter Áron, az Amnesty International munkatársa, aki szerint a kampány méregként hat az országra, a “bevándorló” pedig szitokszóvá vált: a játszótereken ez a szó váltotta fel a meleg- és romaellenes kijelentéseket. Ez pedig jelentősen megnehezíti számos Magyarországon élő kisebbség életét.

Emlékeztetnek: míg a bevándorlás elfogadhatatlan a kormány számára, Magyarország olyan munkaerőhiánnyal küzd, amely gátja a gazdasági fejlődésnek, ami pedig Orbán számára nem prioritás.  Kováts András, a Menedék egyesület munkatársa 20 éve foglalkozik menekültekkel, szerinte

nem morális kötelezettségekről van szó. A gazdaságnak szüksége van munkaerőre.

A cikk szerint Orbán a visegrádi négyek közösségével azon munkálkodik, hogy megváltoztattás az unió jelenlegi status quo-ját és a súlypontot keletebbre tolják. Az unió nem csak a menekültválsággal, hanem gazdasági kihívásokkal is küzd, ráadásul a Brexit is megterheli, ez pedig jó lehetőséget teremt a magyar miniszterelnök számára. A cikk hangsúlyozza: Orbán Viktor 180 fokos fordulatot vett: míg jelenlegi politikája Putyinhoz igazodik, korábban harcos liberálisként küzdött a kommunizmus ellen. Krekó Péter, a Political Capital elemzője a lapnak úgy nyilatkozott: Orbán tisztában lehet azzal, hogy Putyin hálás lesz az uniót destabilizáló lépéseiért.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.