Tudomány

Ókori pajzsokat és sisakot találtak

Anadolu / Contributor / Getty Images
Anadolu / Contributor / Getty Images

Három bronzpajzsot és egy bronzsisakot találtak a kelet-törökországi Van tartományban, az ayanisi erődben – írja az Arkeonews. A tárgyakat Khaldinak, az urartuiak fő- és hadistenének ajánlották fel.

Urartu egy ókori államalakulat volt az Örmény-felföldön. Az egykori virágzó királyságot az Újasszír Birodalom terjeszkedése söpörte el.

Az ayanisi erőd egy sziklás dombra épült, a Van-tó keleti partján, itt található a legkorábbi urartui templom, Khaldi szentélyének romja. Az erődöt az Urartu Királyság utolsó nagy uralkodója, II. Rusza építette az i. e. 7. század közepén, a település 20–25 évvel később pusztult el, egy földrengésben, illetve az azt kísérő tűzvészben.

A lelőhelyen 1989 óta folynak az ásatások, az elmúlt néhány évet a kutatók a Khaldi-templomhoz kapcsolódó építmények feltárásával töltötték.

A 2024-es szezonban három rituális pajzsot és egy sisakot fedeztek fel, a leletek a kifinomult, korabeli fémművességről árulkodnak.

A tárgyak jó állapotban konzerválódtak, a felszereléseket Khaldinak ajánlották fel.

A pajzsok és a sisak egy, a földrengés által elpusztított épület ledőlt falai alatt voltak, ennek ellenére jó állapotúak maradtak. A leleteken csak kisebb sérüléseket észleltek, a restaurátorok feladata lesz a helyreállítás.

A bizonyítékok alapján a helyszínt egy királyi és elit vallási csoport használta. A területen folyamatosan kerülnek elő a maradványok, ami nagyban árnyalja az Urarturól kialakított képet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik