Tudomány zöldövezet

Milliókat érő tojásgyűjteményt foglaltak le Ausztráliában

chameleonseye / Getty Images
chameleonseye / Getty Images

3404 tojásból álló gyűjteményt foglaltak le Ausztráliában egy illegális madárkereskedelmet célzó európai hátterű akció keretében – írja a BBC. A zsákmányt július 9-én fedezték fel a tasmaniai Grantonban.

A tojások összértéke a becslések alapján 400-500 ezer ausztrál dollár, azaz mintegy 96-120 millió forint.

A vadállatokat érintő illegális kereskedelem ma a világ egyik legjövedelmezőbb bűnözési ágazata, a forgalom több milliárd dolláros.

A tojásokat a bűnözők kiürítették, tehát csak díszítő értékük van. Egy 62 éves férfi ellen nyomozás indult, de letartóztatás nem történt, a gyanúsított várhatóan később fog bíróság elé állni Ausztráliában az környezetvédelemről és a biológiai sokféleségről szóló 1999. évi törvény megsértése miatt.

A szövetségi éghajlatvédelmi és környezeti minisztérium szóvivője szerint a férfi a gyanú alapján részt vett a madártojások begyűjtésében, valamint a CITES-listán szereplő madártojások illegális exportjában. A CITES (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), vagy más néven washingtoni egyezmény egy kormányok közötti nemzetközi megállapodás, amellyel a veszélyeztetett növényeket és állatokat óvják. A CITES-nek több mint 180 aláíró országa van, és több mint 40 ezer fajra vonatkozik.

A tojások elemzése jelenleg is zajlik, ám a feltételezések szerint ritka és fenyegetett fajokhoz tartoznak. Egyes darabok a csak a tasmaniai Bruny-szigeten előforduló tasman gyémántmadártól származhatnak.

Az európai hatóságok 2023-ban átfogó vizsgálatokat indítottak, hogy feltárják a madártojások illegális begyűjtését és kereskedelmét. A nyomozások eredményeként több mint 56 ezer darabot foglaltak le a kontinensen és azon kívül.

Dr. Sally Bryant tasmaniai ökológus szerint a mostanihoz hasonló esetek többször fordulnak elő, mint bárki is gondolná. Egy ilyen mértékű gyűjtemény létrehozásához képzett szakemberekre és évekig folyó munkára van szükséges.

A veszélyeztetett madarak megzavarását Ausztráliában 7 év szabadságvesztéssel és 138 ezer dolláros pénzbírsággal is büntethetik. Az országban őshonos és a CITES-listán szereplő állatok kivitelét vagy behozatalát ezzel szemben 10 év börtönnel és 330 ezer dolláros bírsággal is szankcionálhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik