Tudomány az élet nagy kérdései

Mikor kezdtek el cipőt hordani az emberek?

rdonar / Getty Images
rdonar / Getty Images

Az öltözködés ma már megkerülhetetlen eleme a társadalmunknak: elképesztő méretű iparág alakult ki belőle, amelynek egyik legújabb hulláma a sneaker-kultúra. De mikor kezdte védeni a lábát az ember, magyarán mikor kezdtünk el lábbelit hordani? Ennek felderítésére tett kísérletet a Live Science.

A lap szerint számos ősi csukát fedeztek már fel világszerte, amelyek között volt 5500 éves bőrcipőket Örményországból, 6200 éves szandált Spanyolországból, és 8300 éves lábbeli is Missouriból. A legrégebbi ismert cipők több mint 10 ezer évesek, azonban a kutatók szerint őseink ennél sokkal korábban is hordhattak már lábbeliket, legalábbis erre utalnak a megkövesedett lábnyomok.

A legrégebbi pár jelen állás szerint az oregoni Fort Rock-barlangból származik, és egy nagyjából 10 400 éves szandálról van szó.

A tárgyakat 1938-ban fedezték fel, ám azóta felvetődött, hogy egy Nevadában talált 10 600 éves emberi maradványok között talált mokaszin még ennél is régebbi lehet.

Miért nincsenek régebbi leletek?

Bár ezek messze a legrégebbi ismert lábbelik, vannak bizonyítékok arra, hogy az emberek már jóval ezelőtt is hordtak cipőket. Egy 2023-as tanulmány szerint a fosszilis nyomok egy dél-afrikai tengerparton akár 150 ezer éves cipőlenyomatok is lehetnek.

Charles Helm, a dél-afrikai Nelson Mandela Egyetem kutatójának elemzése szerint a nyomok vizsgálatakor hasonlóságot észleltek az emberi lábnyomokkal, de megállapították a lábujjnyomok hiányát, ami arra utal, hogy akitől a nyomok származnak, valamiféle cipőt viselhetett. A kutatócsoport azonban egyelőre nem találta közvetlen fosszilis nyomát semmilyen lábbelinek.

Kapcsolódó
Mikor kezdtek el ruhát hordani az emberek?
Manapság már inkább az a furcsa, ha valakit meztelenül látunk, évezredekkel ezelőtt viszont ez teljesen átlagos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik